Természetvédelem

Megbízták, de nem vágta ki Tasi Roland favágó az ikonikus platánfákat

A péceli vasútépítést végző Strabag kérte fel, hogy vágja ki az állomás melletti három gyönyörű platánfa egyikét. Nem tette meg.

2019.10.03 14:55ma.hu

Futótűzként terjed Tasi Roland faápoló, favágó Facebook-bejegyzése, akit október 2-án megkereste a péceli vasútépítésen dolgozó Strabag egyik munkatársa, hogy vágjon ki egy fát.

"Három gyönyörű nagy platán áll egymás mellett, amiket valószínűleg az állomás építésekor ültettek, szóval vasúttörténeti jelentősége is van. A kivágandó fa ezek közül az egyik lenne, trafóház építése miatt" - írta.

A favágó férfi szerint "ennek a fának a kivágása jóvátehetetlen bűn lenne". Az építésvezetővel közölte, hogy becslése szerint a fa eszmei értéke akár 250 millió forint is lehet – ezt egyébként azóta felmérték, és kiderült, hogy „csak” 33,15 milliót érhet egy-egy fa. Bár nem tudni, ki, hogyan számolt, mindenesetre Tasi szerint nem is kéne kivágni a fát, mert egyáltalán nincs útjában az építkezésnek, a trafót ugyanis simán lehetne máshova helyezni. Ezt a felsővezeték üzemeltetője is megerősítette, állítólag megfelelő tervezéssel még a gallyazás is elkerülhető lett volna.

Tasi nemhogy nem vágta ki a fát, szervezkedni kezdett a megmentése érdekében. Posztjában mindenkit arra buzdít, hogy írjon békés hangvételű levelet a kivitelező Strabagnak, a tulajdonos MÁV-nak, a megbízó NIF-nek vagy a péceli önkormányzatnak arról, hogy ellenzi a fa kivágását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.