Demonstráció

Alternatív tanórákat tartanak az országos diáksztrájk napján

Alternatív tanítási órákat tartanak pénteken, az erre a napra meghirdetett országos diáksztrájk során Budapesten, Pécsen és Szombathelyen.

2019.09.13 12:35MTI

A tiltakozási akciót a köznevelési törvény módosítása elleni, diákok által szervezett augusztus végi tüntetésen jelentették be: minden tanulótól azt kérték, hogy ne menjen iskolába szeptember 13-án.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke fővárosi sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy a Kádár-rendszer derekán volt jellemző olyan oktatási struktúra, mint ma. Példaként említette, hogy központosítás zajlik, valamint "beszorítják" az innovációt.

Úgy vélekedett, hogy sokkal több tanár elégedetlen, mint amennyi mer erről beszélni, tettekre bírni pedig még nehezebb a pedagógusokat.

A PDSZ "nem akart rátelepedni" a pénteki kezdeményezésre, csupán abban segítette a diákokat, amiben ők kérték - hangoztatta Szűcs Tamás.

Úgy fogalmazott: "szégyellheti magát" a pedagógustársadalom, amiért nem tud olyan erővel kiállni, mint amekkora az igazságtalanság az oktatásban. A helyzet "rém pocsék" - jelentette ki.

A szakszervezeti elnök úgy vélekedett: a diákok szándékai közel állnak a rendszerváltás idején megfogalmazott követelésekhez.

Azt hangoztatta, hogy nagy a jelentőségük a fiataloknak, mert ha ők nem mozdulnak, akkor sokkal nehezebb változtatni.

Legyen a kezdete ez a nap egy újabb összefogásnak, amely rávilágít arra, hogy "elképesztő gondok vannak az oktatásban" - mondta Szűcs Tamás.

A PDSZ elnöke kiemelte, hogy a nevelőtestület - amelyet a legfontosabb szakmai döntéshozónak nevezett - a jövőben már nem véleményezheti az igazgatói pályázatokat.

Abbéli reményét fejezte ki, hogy minden felelősen gondolkodó érdekvédelmi szervezet az ügyük mellé áll.

Kérdésre felelve Szűcs Tamás kijelentette, hogy 2010 után nagyobb visszalépés történt az oktatásban, mint a rendszerváltás óta bármikor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.