Önkormányzat 2019

Több mint 17 ezer mandátumról döntenek a választók az önkormányzati választáson

Egy hónap múlva, október 13-án több mint 17 ezer mandátumról döntenek a választók a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán.

2019.09.13 07:27MTI

A választásra jogosult több mint 8 millió választópolgár mindegyike szavazhat lakóhelye polgármesterére, 3177 mandátum sorsáról döntenek a választók.

A főpolgármester személyéről 1 millió 365 ezer budapesti szavazhat.

A települési önkormányzatoknál 16 787 mandátumról szavazhatnak a választók. A 3008, tízezer lakosnál kisebb településen egyéni listán szavaznak a választópolgárok a képviselőkre, ezeken a településeken 14 522 mandátum sorsa dől el.

A 169, tízezer lakosnál nagyobb településen a választók az egyéni választókerületük képviselőjére szavazhatnak, országszerte 1628-ra. Az egyéni választókerületben mandátumot nem eredményező töredékszavazatok kompenzációs listákon hasznosulnak, kompenzációs listáról 637 mandátum sorsa dől el.

A megyei közgyűlésekben 381, a Fővárosi Közgyűlésben 33 mandátum sorsa dől el október 13-án.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.