Fejlesztés

November 15-re biztosan kész lesz az új Puskás Ferenc Stadion

Az utolsó szakaszához érkezett az új Puskás Ferenc Stadion építése, a 67 ezer férőhelyes arénát az idén mindenképpen át kell adni, mert jövőre ott rendezik a labdarúgó Európa-bajnokság négy mérkőzését.

2019.09.07 07:56ma.hu

Határidőre elkészül az új aréna, a Magyarország-Uruguay labdarúgó-mérkőzéssel nyitják meg - erősítette meg az InfoRádiónak Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Az utolsó szakaszához érkezett az új Puskás Ferenc Stadion építése, a 67 ezer férőhelyes arénát az idén mindenképpen át kell adni, mert jövőre ott rendezik a labdarúgó Európa-bajnokság négy mérkőzését. Az eredeti szándék az volt, hogy a csaknem tíz éve megálmodott, és két éve épülő létesítmény november 25-re, a magyar labdarúgás napjára készüljön el, de nemzetközi versenynaptár az építők ellen dolgozott: a Magyar Labdarúgó Szövetség csak november 15-re tudott ellenfelet szerezni a nyitómeccsre - Uruguay lesz az ellenfél.

"Ezért előre kellett hozni a finisben az építkezés befejezési határidejét. Ezt vállalta a magyar vállalatokból álló kivitelező konzorcium a nagyon szigorú kötbérrel együtt. Nincs mese, most dolgozunk, mint a mérgezett egér, meccset kell játszani november 15-én" - mondta Fürjes Balázs. Az államtitkár hozzátette, már csak az olyan befejező munkák vannak hátra, mint az elektromos, gyengeáramú rendszerek illesztése, a festés, a bútorok, burkolatok beszerelése, az útépítés.

"Van még mit tenni, a befejezés mindig egy izgalmas munkaszakasz. Mint egy felbolydult méhkas, úgy néz ki a terület, naponta kétezer ember dolgozik ott" - mondta Fürjes Balázs, és megerősítette, a korábbi határidő ellenére is tartják az eredeti költségkeretet, a stadion nettő 140 milliárd forintba kerül majd.

Az államtitkár jelezte, hogy noha a nyitányon a futball lesz főszerepben, a multifunkcionális létesítményben egyébként kisebbségben lesznek a sportesemények, kulturális események, koncertek, kiállítások, konferenciák, show-műsorok lesznek benne.

"Az a cél, hogy folyamatosan élet legyen benne, és bővüljön Budapest kulturális, szabadidős, szórakoztató kínálata" - jelentette ki Fürjes Balázs.

A stadion legfontosabb adatai

az épület beépített alapterülete 60 703 m²
az épület össz alapterülete 208 010 m²
az épület legmagasabb pontja 50,70 m
az épület legnagyobb szélessége 261,30 m
az épület legnagyobb hosszúsága 316,50 m
a tető mérete 57 142 m²
a küzdőtér mérete kifutókkal együtt 11 150 m²
a labdarúgó pálya mérete 105 × 68 m
a stadion maximális befogadó képessége 67 155 fő
sky boxok száma 80 db
parkolók száma 556 db
276 kerekes székes néző + 276 kísérővel
3 szintes lelátó (nézőtér)
a nézőtér alapterülete 36374 m²
nagy (112 m²) kivetítők száma 4 db
képernyők száma 480 db
felvonók száma 27 db
a WC száma 974 db
a mosdók száma 714 db
pissoire 723 db
a sportolói szinti öltözők száma 11 db
személyzeti öltözők száma 15 db

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.