Dunai hajóbaleset

Három hónappal hosszabbítaná meg a Viking kapitányának letartóztatását az ügyészség

Az ügyészség fellebbez a kapitány letartóztatásának meghosszabbításáért.

2019.09.02 16:12MTI

Az ügyészség fellebbez a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított ukrán szállodahajó-kapitány letartóztatásának egy helyett három hónappal történő meghosszabbítása érdekében - tudatta a Fővárosi Főügyészség hétfőn közleményben az MTI-vel.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség korábban indítványozta, hogy a bíróság további három hónappal - 2019. november 30. napjáig - hosszabbítsa meg a gyanúsított letartóztatását, az elsőfokú bíróság azonban csak szeptember 30-ig rendelte el a letartóztatást. Ugyanakkor elutasította a védő óvadék iránti indítványát. A nyomozási bíró szerint továbbra sem biztosítható enyhébb kényszerintézkedéssel a gyanúsított jelenléte és a bizonyítás befolyásolásának kizárása.

A kerületi ügyészség álláspontja szerint azonban három hónappal indokolt meghosszabbítani a letartóztatást, mivel további szakértői vélemények készülnek és ezek eredménye alapján akár további tanúbizonyítás lefolytatása is szükséges lehet. A bizonyítás befolyásmentes elvégzése elsődleges érdek, amely az ügyészség szerint csak hosszabb tartamú letartóztatással biztosítható, emiatt fellebbeznek az elsőfokú végzés ellen - közölte a Fővárosi Főügyészség.

Május 29-én süllyedt el a Hableány sétahajó a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreai turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták a hatóságok. A Viking Sigyn ukrán kapitányát vízi közlekedés - halálos tömegszerencsétlenséget okozó - gondatlan veszélyeztetésével és más bűncselekménnyel gyanúsította meg a nyomozó hatóság.

A Viking Sigyn kapitányát június 1-jén letartóztatták, a bíróság azonban lehetővé tette, hogy 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön nyomkövető eszköz alkalmazásával. A legfőbb ügyész azonban a Kúriához fordult, és a legfelsőbb bírói fórum kimondta: törvénysértő volt az óvadék engedélyezése.

Július 31-én - miután segítségnyújtás 35 rendbeli elmulasztásával is meggyanúsították - a bíróság ismét elrendelte az ukrán kapitány letartóztatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.