Környezetszennyezés

Kezeletlen szennyvíziszapot rakhatnak le Székesfehérvár mellett

A múlt héten a helyszínen fotókat, drónfelvételeket készítettek, amelyek alapján kiderült, az ott lerakott anyag folyékony, azaz kezeletlen szennyvíziszap lehet.

2019.07.16 20:15MTI
hirdetés

Valószínűleg kezeletlen, azaz veszélyes hulladéknak minősül az a külföldről származó szennyvíziszap, amelyet Székesfehérvár mellett egy agyagbányában raknak le - közölte a szocialista Márton Roland, a megyeszékhely közös ellenzéki polgármesterjelöltje kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A politikus elmondta, a múlt héten a helyszínen fotókat, drónfelvételeket készítettek, amelyek alapján kiderült, az ott lerakott anyag folyékony, azaz kezeletlen szennyvíziszap lehet.

Hozzátette: a kezelt szennyvíziszap egy hosszú eljáráson esik át, mire kiszáradt, morzsalékos anyaggá válik. Ebben a bányában helyezik el például a főváros és Székesfehérvár kezelt szennyvíziszapját, illetve annak egy részét - jegyezte meg.

Márton Roland szerint a székesfehérváriakban joggal vetődik fel a kérdés, hogy a folyékony, kezeletlen szennyvíziszapban milyen egészségre veszélyes anyagok lehetnek.

A polgármesterjelölt azt mondta, a szennyvíziszap a kormány jóváhagyásával és engedélyével érkezhetett az országban, és annak székesfehérvári lerakásához az önkormányzat is asszisztál, amikor megvédi ezt a tevékenységet.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke közölte, már tavasszal megkereste az illetékes minisztériumot, mert tudomása volt arról, hogy nagy mennyiségű - tavaly 52 ezer tonna - szennyvíziszap érkezett Magyarországra Horvátországból. Elmondta, helyszíni tapasztalataik alapján azonban nemcsak Horvátországból érkezik a székesfehérvári bányába szennyvíziszap.

Kitért arra is, miután a zágrábi szennyvízkezelő nem válaszolt kérdéseikre, Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő segítségével az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságához fordulnak, hogy megtudják, a horvátok kaptak-e uniós forrást a szennyvíziszap kezelésére.

Korózs Lajos a sajtóosztályhoz irányította azt a kérdezőt, aki azt firtatta, valóban megrovással zárult-e a Szanyi Tibor alelnök ellen indított fegyelmi eljárás és hogy az elnökség valóban fellebbez-e a döntés ellen.

Egy másik kérdésre, miszerint Varju László (DK) "kenőpénzt" ajánlott fel tavaly tavasszal az újpesti Horváth Imrének, korábbi szocialista országgyűlési képviselőnek, ha visszalép a választástól, Korózs Lajos azt mondta, ki van zárva, elképzelni sem tudja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.