Tűzszerészek

Világháborús bomba - A területet lezárták, kiürítették

A robbanószerkezet hatástalanítását a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei várhatóan 13 óráig elvégzik.

2019.07.13 11:42MTI

Hatástalanították a robbanótestet

Hatástalanították a világháborús bombát, a lakók visszatérhetnek otthonaikba - közölte a fővárosi kormányhivatal szombat délben a honlapján.

A honvédség tűzszerészei sikeresen kiszerelték a gyújtószerkezetet. A robbanótestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják, ahol később megsemmisítik - írták.

A munkálatok idejére elrendelt lezárásokat feloldották, megindult a forgalom, a lakók visszatérhetnek lakóhelyeikre.

A teljes művelet és a lezárás több mint három és fél órán át tartott, mintegy hétszáz embernek kellett elhagynia otthonát.

"Budapest Főváros Védelmi Bizottsága, valamint a műveletben résztvevő társszervezetek köszönik a lakosság türelmét" - írták a tájékoztatóban.

Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek azt mondta: egy 100 kilogrammos szovjet gyártmányú betonromboló gránátot hatástalanítottak. A hatástalanítás mintegy fél órán át tartott, minden bonyodalom nélkül zajlott le - közölte.

MTI/Máthé Zoltán

A Rákospalota-Újpest vasútállomás környékét lezárták, az érintett területet kiürítették, oda nem lehet bemenni sem autóval, sem gyalogosan - közölte a fővárosi kormányhivatal szombat délelőtt a honlapján.

Hamarosan a rendőrök is elhagyják a területet, majd átadják a helyszínt a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, akik megkezdik a robbanótest hatástalanítását.

Budapest Főváros Kormányhivatala korábban azt közölte: a kilőtt állapotú, gyújtóval felszerelt szovjet típusú betonromboló gránátra szerdán, a vasútállomás felújítási munkálatai során találtak rá.

A robbanószerkezet hatástalanítását a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei várhatóan 13 óráig elvégzik.

Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója elmondta, egy 203 milliméteres szovjet betonromboló bombát kell hatástalanítani. A robbanótest 106 kilogramm, több mint 20 kilogramm robbanóanyag van benne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.