Tarthatatlan állapotok

Gyermekotthonos fiatalok tartják rettegésben Istenhegy lakóit

Bemásznak a kertekbe, gyújtogatnak, rongálnak, egy kislányt leütöttek és elvették a telefonját.

2019.07.12 17:29ma.hu

Egymást érik az építkezések a XII. kerületben, új építésű lakóparkok és villák váltják egymást az Istenhegyen. Ez Budapest egyik legdrágább része, az új lakások négyzetméterára meghaladja az egymillió forintot. A Városmajort és a Széchenyi-hegyet összekötő fogaskerekűről is jól látni az Esze Tamás Gyermekotthont, mely piros téglás épületével, vadregényes kertjével erősen kilóg ma már a környezetből. A gyermekotthon több évtizede működik, panasz sosem volt az itt lakókra, de az elmúlt egy évben ez megváltozott - írja a 24.hu.

Három-négy "otthonos gyerek" tartja rettegésben a környéket. A tizenéves fiatalok bemásznak a kertekbe, ahol gyújtogatnak, rongálnak, majd távoznak. Az utcákon kukákat borogatnak, van, akinek az autója karosszériáját rúgták be éjszaka. Merthogy néha ilyenkor is kint vannak az utcán, "ordenáré módon” kiabálnak, máskor "fényes nappal a kerítésnek dőlve szexet imitálnak”. Szólni nem nagyon mer nekik senki.

"Késsel a zsebükben mászkálnak. Egyszer az egyikre rászóltam, másnap már ki volt lyukasztva az autóm kereke. Nemrég egy szomszéd hívott, hogy vigyázzak, mert látja, hogy a kertünkben bent van az egyik gyerek. A férjem külföldön volt, ketten ültem otthon a gyerekkel" - mondta el a lapnak az egyik ott lakó.

A lapnak többen is mesélték, hogy egy 10 éves kislányt kiraboltak az utcán, leütötték és elvették a telefonját. De azt is hangsúlyozták, hogy az otthonnak csak néhány lakójáról van szó, a többiekkel nincs problémája a helyieknek. Az utóbbi időben kicsit nyugodtabb lett a környék, a helyiek úgy tudják, a nagyobb gondokat okozó négyfős társaság legidősebb tagját elvitték a rendőrök.

Az üggyel kapcsolatban a 24.hu megkereste a rendőrséget. A rendőrség erről a rablásról nem tudott, de azt válaszolták, több büntetőeljárás is folyik, ami a gyermekotthon lakóihoz köthető.

Az eljárások között van olyan, ahol az elkövetők kiskorúak, és olyan is, ahol fiatalkorúak. Ezeket a büntetőeljárásokat lopás, rongálás, rablás, illetve rablás kísérlete miatt indították. Azokban az eljárásokban, ahol az elkövetők életkoruknál fogva büntethetők, a rendőrség több fiatalkorút is gyanúsítottként hallgatott ki.

Székely László ombudsman nemrég nyilvánosságra került jelentésében arról ír, hogy a gyermekotthont és környezetét rendezetlenség és "lelakottság” jellemzi. Az ombudsman munkatársai ugyanis összetört szekrényeket, kibelezett kárpitos bútorokat, szétdobált tárgyakat, cigarettacsikkeket, szabadon hozzáférhető gyógyszeres szekrényt, málló vakolatot, rossz állapotban lévő udvart, sportpályát láttak. Probléma az is, hogy az intézményben elhelyezett 26 gondozottból életkora alapján 16 gyermek (8 fiú és 8 lány) tankötelezett. A dolgozói létszámhiány miatt, és azért, mert a gyermekek különböző iskolákba járnak, a gyermekotthon nem tudja ellenőrizni, hogy a gyermekek ténylegesen az iskolában vannak-e. Az ombudsman helyszíni vizsgálata idején 8 gyermek tartózkodott az intézményben, a többiekről nem volt információ. A tizenéves gyermekek gyakorlatilag maguk döntenek arról, hogy eleget tesznek-e a tankötelezettségüknek.

A XII. kerületi önkormányzat azt közölte a lappal, hogy a panaszokat "támogatásunk biztosítása mellett valamennyi esetben tolmácsoltuk a mindenkori fenntartónak. Fontosnak tartjuk, hogy dr. Székely László ombudsman jelentése elkészült, és bízunk benne, hogy a fenntartó érdemi változást tud elérni a közeljövőben."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Csurgó egy 5300 lelket számláló kisváros Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.