Időjárás

Kezelhetetlen a szúnyoginvázió? - videó

A "brutális szúnyogjelenlét" szinte lehetetlenné teszi a szabadban töltött időt az ország jelentős részében, de egészségügyi problémát is okozhat, illetve mezőgazdaság számára is komoly kihívást jelent.

2019.06.19 10:58ma.hu

A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be a "szúnyoginvázió" komplex kezelése érdekében - közölte Magyar Zoltán, a párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának jobbikos alelnöke azt mondta: nem túlzás "szúnyoginváziónak" nevezni, azt ami ma Magyarországon történik, hiszen a "brutális szúnyogjelenlét" szinte lehetetlenné teszi a szabadban töltött időt az ország jelentős részében, de egészségügyi problémát is okozhat, illetve mezőgazdaság számára is komoly kihívást jelent.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szúnyogok által terjesztett betegségek közül a Nyugat-nílusi láz 2014-ben még gyakorlatilag ismeretlen betegség volt Magyarországon, addig 2018-ban már 225 hazai esetről számoltak be, amiből 15 halálos volt.

Közölte: a Jobbik a helyzet komplex kezelése érdekében egy törvénycsomagot nyújt be a parlamentnek. Ebben azt javasolják, hogy a jelenlegi elavult, egy százalékos hatékonyságú kémiai védekezés helyett, olyan Nyugat-Európában bevett szereket alkalmazzanak, amelyek kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítják el, és nem jelentenek veszélyt más rovarokra, állatokra, illetve az emberre - ismertette.

Elmondta azt is: a Jobbik emellett országos kampányt indítana, hogy az állampolgárok megtudják, ők mit tehetnek a szúnyogmentesebb környezetért és az iskolai tananyag részévé tenné a témát.



Magyar Zoltán a Jobbik nevében egy operatív törzs felállítását is kezdeményezte, amelyben döntéshozók és szakértők együtt értékelnék heti szinten a megtett lépéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.