Dunai hajóbaleset

Magyar György: a Viking Sigynt le kellett volna foglalni

Az ügyvéd szerint a Viking Sigyn szállodahajónak Magyarországon kellett volna maradnia.

2019.06.05 08:49ma.hu

Halálos tömegszerencsétlenségben érintett jármű nem megy sehova, amíg le nem zajlik az összes vizsgálat - mondta a 168 Órának Magyar György. A Hableány matrózának családját képviselő ügyvéd szerint a Viking Sigynt nem lehetett volna elengedi egy nappal a duna hajókatasztrófa után.

"Minden büntetőeljárás alapja a teljes körű, szakszerű nyomrögzítés. Ebben az esetben a nyomoknak kell megválaszolni, hogy a Hableány kapitánya hibázott-e, vagy a Viking vétkesen hajtott bele és gyűrte maga alá a Hableányt. A Viking nevű hajót a büntetőeljárási törvény alapján le kellett volna foglalni, hogy ne nyúlhasson hozzá senki, mint lényeges bizonyítási eszközhöz. A szakértők általában előzetes gyorsszemlét szoktak tartani, de itt még nagy valószínűséggel erre sem volt lehetőség az időjárási viszonyok, a műszaki hiányosságok és az idő rövidsége okán” - közölte az ügyvéd.

A magyar hatóságok korábban azért hagyták, hogy a Viking Sigyn új kapitánnyal elhajózzon, mert arra hivatkoztak, az összes bizonyítékot begyűjtötték. Az ukrán kapitányt, Jurij C.-t vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetése miatt vették őrizetbe.

A dél-koreai külügyminisztérium is lefoglaltatná a Viking Sigynt, hogy vissza kelljen térnie Budapestre.

Múlt hét szerda este, nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták, 21 ember eltűnt. Azóta több újabb utas holttestét találták meg, 16 embert még keresnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.