Hableány-tragédia

Korábban is volt balesete a Hableány hajónak

A Hableány 2017-ben is balesetet szenvedett. Akkor feltehetőleg elromlott az irányváltója, ezért nekiment a partnak és egy stégnek a Petőfi-híd pesti hídfőjénél.

2019.05.30 06:48ma.hu

Szerda este negyed 10-kor felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán Budapesten a Parlamentnél, miután összeütközött egy szállodahajóval. Éjjel fél 1-kor a Mentőszolgálat szóvivője azt mondta, legalább 7 ember halt meg, 7 embert kórházban ápolnak, sokakat pedig nagy erőkkel keresnek.

A Hableány 2017-ben is balesetet szenvedett. Akkor feltehetőleg elromlott az irányváltója, ezért nekiment a partnak és egy stégnek a Petőfi-híd pesti hídfőjénél.

Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panoráma Deck Kft. szóvivője szerint a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak. Annyit tudnak, hogy a hajó gyorsan süllyedt.

Tarlós István főpolgármester az Indexnek azt mondta részletesen tájékozódott az ügyben, és sajnálatát, együttérzését fejezi ki az áldozatok családjának. Közölte még, hogy a fővárosi önkormányzat nem érintett az ügyben, mert egyik hajó sem a BKV-é, igaz régebben a Hableányt eseti alkalommal kibérelték.

Az eddig ismert információk alapján valószínűsíthető, hogy a Viking Sygin nevű svájci illetőségű, a németországi Passauba tartó hotelhajó lehetett a baleset másik elszenvedője. A Vesselfinder útvonalkövető funkciója alapján ugyanis a Viking Sygin és a Hableány keresztezte egymást útját a Margit hídnál, majd a Viking Sygin nem sokkal később kikötött a Carl Lutz rakpartnál Újpesten, és jelenleg is ott áll.

A Vesselfinder szerint a Hableányt legutoljára pont ott érzékelte a rendszer, ahol később megtalálták a roncsait, pár méterre a Margit híd pillérétől. A Szent Flórián tűzoltóhajó is itt körözött sokáig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.