Állati

Végre kézzel fogható lépéseket tett az egyik legnagyobb hirdetési portál a szaporítók visszaszorítására

Vajon a különböző hirdetési oldalak felelősek-e abban, hogy oldalaikon szabad teret engednek az állatok termékként történő kereskedelmében, támogatva ezzel a szaporítást?

2019.04.18 09:00ma.hu

Amíg a kereslet és a kínálat egyensúlyban van egymással és nincs kőkemény jogi szabályozás plusz elrettentő büntetés, addig a szaporítók visszaszorítását nyugodtan nevezhetjük szélmalomharcnak. Addig a kidobott, elhagyott, sokszor beteg kölyköket és közvetlenül a szaporítótelepről érkező kiskutyákat a mi adományainkból fogják megmenteni az önkéntes szervezetek, mert az állam anyagilag szinte egyáltalán nem vesz részt ebben a munkában.

A szaporítóknak az is kedvez, hogy ingyen és szabályozatlanul áll rendelkezésükre több nagyon magas látogatottságú hirdetési portál, mely tökéletes eladási csatornának bizonyult sajnos élőlények eladására is.
Eddig – számolt be róla Bohata Krisztina, a Kutyabarát.hu-n.

Az egyik legnépszerűbb hirdetési portál április 10-én komoly változtatásokat léptetett életbe a hirdetési szabályozásukban. A Jófogás kitér a fajtatisztaság kérdésére és annak igazolási kötelezettségére, a kölykök minimális életkorára, a mikrochipezési kötelezettségre és még több fontos dologra is. A Jófogás állatokra vonatkozó megújult, szigorított hirdetési szabályzata így szól:

3.2. A hirdetés tárgyára vonatkozó alapfeltételek

Állatokra vonatkozó szabályok: A Weblapon kínált állatoknak meg kell felelniük az adott faj forgalomba hozatalára vonatkozó hatályos jogszabályoknak.

    csak az a kutya/macska nevezhető a hirdetésben fajtatisztának, amely igazolhatóan törzskönyvezett vagy származási lapja van, amely tényt a hirdetésben fel kell tüntetni. A Weblapon kínált állatot a hirdetésben csak akkor lehet fajtatisztaként megjelölni, ha a hirdető feltünteti a hirdetésben, hogy az állat törzskönyvezett vagy származási lappal rendelkezik. Kétség esetén a Társaság a hirdetőtől a származás igazolására szolgáló dokumentációt bekérheti.
    Kutya, macska, vadászgörény esetén az állat 8 hetes kora előtt nem választható el az anyjától, ezért a Weblapon tiltott 8 hetesnél fiatalabb állatot hirdetésben szerepeltetni, kivéve, ha a hirdető megjelöli, hogy az állat csak a 8 hetes kor betöltése után vehető át.
    Kutya tulajdonjogát átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet a 41/2010. (II.26.) Korm. rendelet rendelkezései szerint. A mikrochip rendelkezésre állását, illetve adott esetben annak tényét, hogy a chipezés költsége a vásárlót terheli, fel kell tüntetni a hirdetésben.  Ennek hiányában a Társaság megtagadhatja a hirdetés megjelentetését.
    Amennyiben jogszabály előírja, illetve amennyiben az állat ilyennel rendelkezik, a hirdetésben fel kell tüntetni a kisállat egészségügyi könyv rendelkezésre állásának tényét. Fel kell tüntetni a hirdetésben továbbá, hogy az állat kapott-e veszettség elleni oltást, valamint az ennek igazolására szolgáló dokumentumok meglétét. A jelen pontban foglalt információk feltüntetése hiányában a Társaság megtagadhatja a hirdetés megjelentetését, illetve kétség esetén a Társaság a hirdetőtől a vonatkozó dokumentációt bekérheti.
    Ha az állatot nem magánszemély, hanem tenyésztő hirdeti eladásra, a kennel nevét fel kell tüntetnie a hirdetésben. A Társaság fenntartja a jogot arra, hogy a tenyésztőtől a kennelre vonatkozó dokumentumok közlését kérje. Amennyiben a hirdető a Társaság e kérésének ésszerű határidőn belül nem tesz eleget, a Társaság megtagadhatja a hirdetés megjelentetését.
    Kutya, macska, és egyéb kedvtelésből tartott kisállat csak pénzért és örökbefogadásra hirdethető, termékre nem cserélhető.

Itt egy elborzasztó eset - ami nem az egyetlen!

Április 8-án egy újabb telep felszámolásával több, mint 100 kutyát mentettek meg, akiket különböző állatvédő szervezetek osztottak el egymás közt. A Noé Állatotthon Alapítvány gondozásába például 22 sanyarú sorsú bulldog érkezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.