Robbanásveszély

Megszólalt a tűzszerész, aki hatástalanította a budai bombákat

Hatástalanították azokat a II. világháborús bombákat, amelyeket a budai Koltai Jenő Sportközpont építkezésén találtak. A műveletet végző tűzszerész azt mondta az InfoRádiónak, hogy neki ez is csak egy munkanap volt, és szerinte nincsenek magányos hősök.

2019.04.11 08:11ma.hu
hirdetés

A rendőrök szerdán reggel nyolc órakor kezdték meg a Csörsz utca-Alkotás út -Hegyalja út-Avar utca által határolt terület kiürítését, illetve a BAH-csomópont lezárását, hogy egy fél kilométeres védőzónát hozzanak létre a robbanószerkezetek körül. Ezen a részen 6500 ember lakik vagy dolgozik, 547 lakásban és számos irodaépületben, illetve szállodában, plázában és sportközpontban, de mindenkit előre tájékoztattak az evakuálásáról, sokan pedig már korábban elmentek otthonról vagy nem mentek be a munkahelyükre.

A Koltai Jenő Sportközpont építési területén hat II. világháborús robbanótestet találtak. Kettővel volt probléma, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred alakulatának egy 100 kilogrammos tüzérségi lövedéket és egy 50 kilogrammos légi bombát kellett hatástalanítania. A gyújtószerkezetek kiszerelését az esetleges emberveszteség minimalizálása érdekében ilyenkor mindig egy vagy két szakember végzi.

Egyikük most Debrődi Péter százados volt. 13 éve dolgozik tűzszerészként, és azért kapta ezt a munkát, mert ő volt az ügyeletes, és a kezdetektől részt vett az egyeztetéseken. Azt mondta az InfoRádiónak, hogy nem magányos hős, hiszen csapatban dolgozik, és számára ez ugyanolyan munkanap volt, mint a többi.

"Először megtakarítottuk a gyújtószerkezetek környezetét, az állapotuk a koruknak megfelelő volt, épek és működőképesek voltak. Megkezdtük a biztosítógyűrűk eltávolítását, és a végén kiemeltük magát a működtető szerkezetet" - mondta a tűzszerész, és hozzátette, nem nézte az időt, csak a feladatra koncentrált.

"Ilyenkor az a protokoll, hogy mindig a lehető legkevesebb tűzszerész végzi a feladatot. Jelen esetben ketten csináltuk, csapatban dolgozunk, mindenkinek megvan a saját munkája. Nincsenek magányos hősök" - jelentette ki Debrődi Péter.

"Kiszerelés után az egyik bomba előtalálási helyén melléhelyezett töltettel, a föld alatt megsemmisítettük, a gránáttesteket pedig el fogjuk szállítani a magyar honvédség központi gyűjtőhelyére" - mondta a százados.

A területet időközben átvizsgálták, és nem találtak újabb robbanószerkezeteket. Ezt követően feloldották a lezárást, megindulhatott a forgalom, a lakók hazamehettek, a dolgozók pedig visszatérhettek a munkahelyükre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.