Országgyűlés

Öt év alatt 70-77 százalékkal nőtt a képviselők fizetése

A legkevesebbet kereső országgyűlési képviselők bére súrolja az 1 millió forintot, 891 ezer forintos bruttójuk 989 700 forintra emelkedett.

2019.04.04 07:42ma.hu

Miközben az országos átlagos bruttó bér 2014-től mostanáig 54,9 százalékkal emelkedett, több képviselő fizetése ugyanezen időszak alatt, a mostani emelést is figyelembe véve 70-77 százalékkal nőtt - írja az mfor.hu. A lap szerint az ekkora bérrobbanás nagyjából 30 képviselőt érint a parlamenti adatlapok alapján.

A frakcióvezetők fizetése megközelíti a havi bruttó 2 millió forintot: a februári 1,78 millió után 1,979 szerepel a bérlapon. A legkevesebbet kereső országgyűlési képviselők bére súrolja az 1 millió forintot, 891 ezer forintos bruttójuk 989 700 forintra emelkedett.

Esetükben rendkívül csalóka a kép: egyéb betöltött tisztségükért, a kormánytagként vállalt szerepükért szintén juttatásban részesülnek. A miniszteri javadalmazás 1,8 millióról majdnem havi 2 millió forintra emelkedett márciustól.

Nem maradt el Kövér László házelnök bérének megemelése: 2,4 millió forintról 2,67 millióra emelkedett, ami az Mfor.hu szerint majdnem nyolcszor több az országos átlagnál, de a frakcióvezetők fizetése is emelkedett: a februári bruttó 1,78 millióról márciusra 1,979 millióra.

A javadalmazás ellenére több képviselő semmilyen országgyűlési aktivitást nem mutatott. 47 képviselő neve mellett szerepel a nulla érték a felszólalásoknál és az önálló indítványoknál egyaránt. Közülük: 2 jobbikos, 2 KDNP-s és 43 fideszes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.