Fejlesztés

2021-re készül el teljesen a Budai Irgalmasrendi Kórház

A projekt folyamán a Frankel Leó út 17-19. szám alatti kórházat felújítják, valamint egy új központi épületet építenek 36 hónap alatt.

2019.03.08 08:36ma.hu

Mérföldkőhöz érkezett a Budai Irgalmasrendi Kórház komplex fejlesztése; miután a beruházás második ütemének kiviteli tervét Kozma Imre atya, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője elfogadta. A projekt folyamán a Frankel Leó út 17-19. szám alatti kórházat felújítják, valamint egy új központi épületet építenek 36 hónap alatt. A 17,7 milliárdos beruházás kivitelezési jogát nyílt közbeszerzési eljárásban a Grabarics Építőipari Kft. nyerte el.

A jelen projekt kivitelezését megelőzően – a beruházás első ütemeként, ápolási feladatok ellátására – egy új szárny építése kezdődött a Vidra utcai oldalon. Az épület egyszerű, elegáns, a műemléki főépülethez illeszkedő, de ahhoz képest visszafogott tömeg és homlokzatkialakítással készül el 2019 végéig. Földszintjén és pinceszintjén a patológia, laborok, logisztikai helyiségek és konyha helyezkednek el. Az épület első, második és harmadik emelete betegosztályoknak ad majd helyet. A betegszobákból kilépve a középfolyosók keleti végén a Duna és a Margitsziget panorámája tárul fel. A két épületet az első emeleten részben üveghomlokzatú híd köti majd össze.

Az első ütem az Irgalmasrend saját beruházásaként valósul meg, míg a második ütemben megújuló történelmi épület és az udvaron épülő operációs blokk 17,7 milliárdos költségvetésből, túlnyomó részben állami fejlesztési forrásokból készül majd el. A 2. ütem kivitelezési sajátossága, hogy az építkezés alatt végig biztosítani kell az intézmény folyamatos és zökkenőmentes működését, illetve a gyógyító munkához szükséges nyugalmat és környezeti feltételeket úgy, hogy az udvaron az építési feladatok a falaktól néha csak méterekre zajlanak.

Az beruházás mindkét ütemének generáltervezője a Kramer, Kiss és Társaik Építészeti és Generáltervező Kft, akik a védett műemlék és világörökségi helyszín, illetve a gyönyörű környezeti adottságok között igyekeztek a betegek mielőbbi gyógyulását, a gyógyítást végző és segítő dolgozók munkáját megkönnyítő téralakítású épületegyüttest tervezni a Betegápoló Irgalmasrend szellemében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.