Állati

Kiderült a rejtélyes hattyúpusztulás oka

A vizsgálat megerősítette, amit a szakemberek is valószínűnek tartottak.

2019.02.20 06:55Ma.hu

Mint ismeretes, január végén öt hattyú tetemére bukkantak Hódmezővásárhelyen, a Téglagyári-tavak egyikében.

A Délmagyar szerint a szakemberek a pusztulás egyik okaként azt tartották valószínűnek, hogy a hosszan tartó téli, havas időjárás viselte meg a hattyúk szervezetét. Ilyenkor nehezebbé válik a mindennapi élelem megszerzése. A kevés és rendszertelen táplálkozás, a fagyos idő hozzájárul az ellenálló képességük gyöngüléséhez. Ilyenkor az állatok szervezetében amúgy biológiai egyensúlyban élő fakultatív kórokozó baktériumok, paraziták elszaporodhatnak.

A laboreredmények megérkeztek a Nébihtől, és ezt a teóriát erősítették meg. A boncolásra küldött hattyútetemben nem találták nyomát sem a haszonállat-állományt veszélyeztető, sem pedig közegészségügyi szempontból jelentős, bejelentésköteles fertőző betegségnek. Az egyéb vizsgálatok fakultatív pathogen kórokozókat mutattak ki, vagyis az elhullott hattyúk szervezetében korábban is jelen voltak a kórokozók, amelyek erős immunrendszernél nem jelentettek problémát, csak akkor, hogy a téli időjárás miatt legyengült a szervezetük.

A tetemeket a járási főállatorvos az előírások szerint ártalmatlaníttatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.