Felsőoktatás

Jövőre már kötelező lesz a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez

Az utóbbi években a felsőoktatásba jelentkezőknek csak a 45 százaléka rendelkezett nyelvvizsga-bizonyítvánnyal.

2019.02.08 07:33ma.hu

2020-tól kötelező lesz a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez, és ezt a határidőt nem is tervezi eltolni a kormány.

A rendelkezést még 2014 decemberében fogadták el, és kimondja, hogy alapfeltétele lesz a legalább B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű okirat, valamint a legalább egy emelt szintű érettségi vizsga vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél. Utóbbi alól csak a művészet képzési terület kivétel.

Az utóbbi években a felsőoktatásba jelentkezőknek csak a 45 százaléka rendelkezett nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, a felvett diákok esetében ez 55 százalék volt - mondta el a Magyar Nemzetnek Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke.

A statisztikák szerint Budapesten és a megyeszékhelyeken sokkal jobbak az eredmények, a nagyobb városokban több diák teszi le a nyelvvizsgát az érettségiig, mint a kisebbekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Csurgó egy 5300 lelket számláló kisváros Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.