Sajtóközlemény

Pályázati hírek

Elindult az elosztott hálózaton működő minőségellenőrzési rendszer kifejlesztése a KVANT Zrt-nél

2018.01.16 13:09ma.hu

A KVANT Zrt. vezette konzorcium (Konzorciumi tag: Frontside Kft.) 223 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázati kiíráson. A közel 343 millió forint összköltségvetésű beruházásból elosztott hálózaton működő élőállat és élelmiszer nyomonkövetési, és intelligens szenzorokon alapuló minőségellenőrzési rendszer kifejlesztése valósul meg.

A projekt eredményterméke egy új, nemzetközi szabványokra épülő, elosztott hálózatban megvalósított, transzparens, hiteles, interoperábilis tranzakció könyvelési rendszer kifejlesztése, valamint olyan, optikai és szenzoros méréseken alapuló minőségellenőrző eszközcsalád kifejlesztése, amely minden szereplőnek megoldást ad a frissáru megfelelőségének helyszíni ellenőrzéséhez.

Az élelmiszerek minősége, nyomonkövethetősége, a fogyaszthatóság ellenőrzése a világ népességének növekedésével egyre fontosabb feladattá válik.

Azonban az ellátási láncban szereplők informatikai rendszerei, ha egyáltalán rendelkeznek velük, nagyon heterogének, nem interoperábilisak, így egy termék teljes életútjáról (farmtól a kiskereskedelemig) nem lehet képet kapni. Emiatt a minőségi problémák, fertőzések, járványok esetén jellemzően teljes termékvisszahívás történik, amely lassú és költséges.

A másik probléma az élelmiszer minőségének helyszíni (on-site) ellenőrzése, amely jelenleg csak lassú és drága laborvizsgálatokkal történhet (mikrobiológiai vizsgálatok), így csak szórványos, szúrópróba szerű ellenőrzések léteznek. Ez minőségbiztosítási szempontból nem felel meg a végfelhasználók elvárásainak, akik nagy része már most sem bízik a termékeken megjelenő információk hitelességében.

A blockchain alapú technológiák a jövő üzleti alkalmazásainak alapját jelentik, amellyel teljesen demokratikus, vitán felül állóan hiteles rendszerek hozhatók létre. Az üzleti modell szerint az ellenőrzési eszközöket tömeggyártásban olyan kedvező áron szeretnék megvalósítani, hogy azok a fejlődő országokban is költséghatékonyak legyenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.