Sajtóközlemény

Pályázati hírek

Elindult a komplex optikai méréseken alapuló robotizált minőségellenőrzési technológia kifejlesztése autóipari alkalmazásra

2017.12.05 11:34ma.hu

A Richard Fritz Kft. által vezetett konzorcium (konzorciumi tag: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) 812 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázati kiíráson. A közel 1.208 millió forint összköltségvetésű beruházásból robotizált minőségellenőrzési technológia kifejlesztése valósul meg.

A projekt egy olyan ultragyors robotizált, roncsolás- és érintésmentes optikai elveken alapuló EPDM vizsgálati technológia kidolgozását tartalmazza, amely segítségével a gyártósor legkisebb hibái is azonnal felismerhetők, ezáltal csökkentve a selejtes termékekből adódó költségeket és magasabb szintre emelve a beszállítói minőséget.

Az európai autóipar szigorúan ellenőrzött, magas minőségű termékek gyártását igényli. Ezen belül az autóüveg alkatrészek gyártásánál különösen fontos a karosszériaelemeknek az üveg találkozásánál használt EPDM fröccsöntési eljárás minősége.  A gyártási technológia folyamatos fejlesztése és az alkalmazott innovatív anyagtechnológiai megoldások megkövetelik a folyamatos minőségellenőrzést.

Az európai autógyárak olyan beszállítóknak adják a megrendeléseket, amelyek a gyártási költségek szinten tartása mellett képesek a legpontosabb mérettartásra.

A projekt célja, hogy az újszerű minőségellenőrző technológia segítségével, akár minden legyártott autóüveg alkatrészhez elektronikus minőségügyi rekordot lehessen biztosítani. Azaz a hibás elemek eltávolításával a minőségi elvárásokat a termelt darabszámra vetítve akár 100%-ban lehessen biztosítani.

A kifejlesztendő technológia újdonságtartalma egy, a levegő gerjesztésével működő rugalmasságmérő szenzortechnológia, valamint az alkatrészek geometriájához igazodó egyedi kombinált mérési módszer, amely ötvözi a lézeres szkennelési technológia, az optikai távolság és alakmérés, és az alkatrész peremén lévő EPDM sávot ellenőrző új szenzortechnológia előnyeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.