Schengen: pozitív és negatív tapasztalatok

A schengeni tagság óta javulóban a közbiztonság, élénkül a turista- és bevásárlóforgalom

Borsod-Abaúj-Zemplén megye határ menti településeinek illetékesei a schengeni csatlakozás kapcsán pozitív és negatív tapasztalatokról egyaránt beszámoltak. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a teherjárművek, a kamionok már olyan határátkelőket is igénybe vesznek a megyében, ahol korábban nem jártak.

2008.12.21 11:05MTI

A kamionforgalom emiatt átalakult, a határ menti kistelepülések legtöbbje azonban élt azzal a lehetőségével, hogy korlátozó táblákkal védi közútjait, ami elsősorban súlykorlátozást jelent. Hangsúlyozta: a bűncselekmények száma nem növekedett, pedig ettől tartottak a helyiek.

A rendőrség regisztrálja, hogy külföldi állampolgár-e az elkövető, így pontos statisztikával rendelkeznek, s az adatok nem változtak a korábbi évekhez képest. Bortnyák Nándor, Tornyosnémeti független polgármestere pozitív változásként értékelte, hogy a település eladó ingatlanjait szlovák állampolgárok nagy számban vásárolták meg, igaz ez már a schengeni csatlakozás előtt is tapasztalható volt. Akad olyan család, amelyik innen járatja iskolába a gyerekeit a határ túloldalára.

Az viszont negatívum, hogy a munkaerő-áramlás még nem indult meg, noha az jót tenne a térségnek, hiszen sokan vannak munka nélkül. Az úgynevezett külső határokon lévő megyék és települések tapasztalatai vegyesek a bevezetett szigorúbb schengeni ellenőrzés miatt. A Baranya megyei Beremend polgármestere, Orsokics István elmondta: nem igazolódtak be a bűnözés növekedéséről szóló félelmek, a térségben erős a rendőri jelenlét és továbbra is jó a közbiztonság.

Élénk, sőt folyamatosan növekszik a turistaforgalom, mivel a két ország polgárai - az államközi megállapodásnak köszönhetően - személyi igazolvánnyal is átléphetik a határt.

A magyarok kerékpárral is szívesen kirándulnak Horvátországba, a horvátok pedig a forint gyengülése miatt egyre nagyobb számban érkeznek Magyarországra élelmiszereket, műszaki cikkeket vásárolni - tette hozzá. Csongrád megye három határrendészeti kirendeltségén az elmúlt évben 1295 határsértőt fogtak el, ami 149 százalékkal több, mint egy évvel korábban - mondta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Pál János alezredes közlése szerint az elfogottak 75 százaléka a szerb határszakaszon lépte át illegálisan a határt, a román szakaszon 13 százalékuk Nagylaknál, 7 százalékuk Kiszombornál próbálkozott. A határsértők nemzetiségét tekintve 48 százalékuk szerb, 22 százalékuk koszovói állampolgár.

A többiek - mások mellett - makedónok, grúzok, románok, montenegróiak, törökök, de akadtak uniós állampolgárok is, mint például osztrákok, franciák, németek, csehek - mondta a sajtószóvivő.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a magyar-román államhatárt három közúti, két vasúti és az engedélyezési eljárást követően ideiglenesen megnyitott határátkelőhelyeken ellenőrzi. A schengeni tagsághoz csatlakozás óta az illegális migrációhoz köthető intézkedések száma 67 százalékkal emelkedett
- tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatvezetője.

Gombkötő Csaba rendőr őrnagy elmondta: a tiltott határátlépések száma összességében megduplázódott.

A szigorúbbá vált határellenőrzés Szabolcs-Szatmár-Bereg megye magyar-ukrán határ menti településein érezhetően javította a közbiztonságot is - mondta Kelemen Béla, Tarpa polgármestere.

A határrendészek, valamint a vám- és pénzügyőrök jelenléte, folyamatos mélységi ellenőrzése csökkentette az úgynevezett határon átnyúló bűnözést, sokszor fognak el áru-, illetve embercsempészt, továbbá határsértőket.

A polgármester ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy a gyakori mélységi közúti ellenőrzésekből kevesebb is elég lenne.

Szerinte joggal panaszkodnak például azok a helybéliek, akiket a megyeszékhelyre, Nyíregyházára utazva kétszer-háromszor is megállítanak, újra és újra megvizsgálják irataikat, gépkocsijukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.