Sajtóközlemény

Pályázati hírek

Elindult a termál- és gyógyvizek optimalizált újrahasznosítása és környezetterhelő hatásának csökkentése.

2017.02.10 09:50ma.hu

A Hidrofilt Kft. konzorciumban együttműködve a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt-vel, a Pannon Egyetemmel és a Debreceni Egyetemmel, 990 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el a "K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések" című pályázati kiíráson. Az 1,3 milliárd forintot meghaladó összköltségvetésű beruházásból termál- és gyógyvizek újrahasznosítása és környezetterhelő hatásának csökkentése valósul meg.

A hazai termálvizek mindegyike nagymértékben tartalmaz oldott ionokat, mely az ország termálvízkészletével arányosan jelentkező, nagy jelentőségű társadalmi és gazdasági probléma. A projekt K+F feladatai között szerepel olyan módszerek kidolgozása zooplankton, biotekton, ill. magasabb rendű szervezetek felhasználásával, amelyek segítségével a használt termálvíz további tápanyag eltávolítást követően olyan állapotba hozható, hogy az a természetes vizekbe való bebocsátás során a lehető legkisebb terhelést jelentse a befogadó vízterek számára.
A projekt során a K+F együttműködési programot a kialakítandó technológiai elemeinek közös kifejlesztése integrálása határozza meg. A kialakítandó komplex módszer növeli a sótalanítás célzottságát és hatékonyságát, emellett ötvözi a jó gyakorlatokat, a fotobioreaktor előnyeit, valamint a nyílt vízi rendszerek pozitív sajátosságait.
A piac helyzete jól jellemezhető a meghatározó gazdasági cégek által kínált technológiákon keresztül. A versenytárs technológiák elemzése rámutat arra, hogy a felszíni vizekbe történő termálvíz elhelyezés reális lehetőség, de a sótartalom csökkentő hatásuk egyesével nem elegendő. A kialakítandó komplex módszer viszont növeli a sótalanítás célzottságát és hatékonyságát. Emellett ötvözi a jó gyakorlatokat, a fotobioreaktor előnyeit felhasználva, valamint a nyílt vízi rendszerek pozitív sajátosságait.

A piac helyzete jól jellemezhető a meghatározó gazdasági cégek által kínált technológiákon keresztül. A versenytárs technológiák elemzése rámutat arra, hogy a felszíni vizekbe történő termálvíz elhelyezés reális lehetőség, de a sótartalom csökkentő hatásuk egyesével nem elegendő.
A kialakítandó komplex módszer viszont növeli a sótalanítás célzottságát és hatékonyságát. Emellett ötvözi a jó gyakorlatokat, a fotobioreaktor előnyeit felhasználva, valamint a nyílt vízi rendszerek pozitív sajátosságait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Csurgó egy 5300 lelket számláló kisváros Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.