Hajléktalanság

A Kaposvári Járásbíróság szerint az Alaptörvénybe ütközik az új hajléktalanellenes törvény

Alkotmánybírósághoz fordultak.

2018.10.26 18:23ma.hu

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Kaposvári Járásbíróság, mert szerintük a szabálysértési törvény új, hajléktalanokra vonatkozó része Alaptörvénybe ütközik.

A bíróság álláspontja szerint a hajléktalanellenes szabályok az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettségét kinyilvánító részével, az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdésében foglalt jogállamiság követelményével, az I. cikk (3) bekezdésének az alapvető jogok korlátozására vonatkozó és a XV. cikk (1) bekezdésében írt törvény előtti egyenlőségre vonatkozó rendelkezésével, továbbá a (2) bekezdés szerinti diszkrimináció tilalma követelményével, illetve az Alaptörvény XXVIII. cikk (1) bekezdés szerinti tisztességes tárgyalás követelményével és a (7) bekezdésben rögzített jogorvoslathoz való joggal ellentétesek.

Ezért felfüggesztették azt az eljárást, melyben egy hajléktalankodáson tetten ért hajléktalant kellett volna elítélniük, és úgynevezett egyedi normakontrollt kértek az Alkotmánybíróságtól.

Ha az Alkotmánybíróság Alaptörvény-ellenesnek találja a szabályozást, meg is semmisítheti az az alapján eddig hozott döntéseket - irta a 444.hu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.