A válság hatással lesz az életkörülményeinkre

Alig spórolunk Karácsonykor

Az emberek többsége tart attól, hogy a válság hatással lesz életkörülményeire - derül ki a MASMI Hungary Piackutató Intézet elemzéséből, amelyet a csütörtöki Népszabadság közölt.

2008.12.18 06:43Népszabadság

A karácsonyi kiadásokon azok spórolnak, akik már tudják, hogy jövedelmük bizonytalanná válik vagy bizonyosan csökkenni fog. A lap felkérésére végzett felmérés szerint elenyésző, mindössze 0,6 százalék azok aránya, akik nem is tudnak a válságról. 

Az átlagosnál is jobban aggódnak a 40 év felettiek, a felsőfokú végzettségűek és a kisvárosokban élők - olvasható a felmérés következtetéseit ismertető cikkben. Az utóbbi hetekben a fővárosban és 67 településen készült felmérés azt vizsgálta, miként éljük meg a pénzügyi-gazdasági válságot, milyen hatással van pénzköltési szokásainkra, s különösen az idei karácsonyi kiadásokra. 

A megkérdezettek 14 százaléka állította: függetleníti magát a válsággal kapcsolatos történésektől - ez elsősorban a 30 év alattiak körében jellemző. Negyvenöt százalék azoknak az aránya, akik azt gondolják: a válság biztosan nagy valószínűséggel negatívan hat majd egyéni anyagi helyzetükre. Mindössze 15 százalék az optimisták a aránya, vagyis azoké, akik azt hiszik, hogy a válság nem befolyásolja majd anyagi helyzetüket. E tekintetben a 30 év alattiak, a felsőfokú végzettségűek, valamint a magas jövedelműek körében regisztráltak az átlagosnál magasabb értékeket. 

A válaszadók kevesebb mint tizede még nem tudja megítélni, mire számíthat. A magyarországi felnőttek általában 6-7 embernek vesznek karácsonyi ajándékot, s erre összesen 30 ezer forint körüli összeget szánnak. A válsággal kapcsolatos pesszimista várakozások ellenére, mindössze az emberek negyede tervez szerényebb karácsonyi ajándékozást a tavalyinál, és 14 százalék azok aránya, akik jelentősen lefaragtak tervezett kiadásaikból. 

A felmérés készítői szerint a karácsonyi ajándékozásra szánt összeg csak azok körében fog észrevehetően csökkeni - átlagosan valamivel több mint tizedével -, akik már érzékelik, hogy jövedelmük bizonytalan - áll a cikkben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.