Oktatás

700 tanár hiányzik az iskolákból

Hiába csengettek be, az iskolákban 700 tanárral kevesebb van, mint kellene.

2018.09.03 09:30ma.hu

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke augusztus elején még ennél is aggasztóbb képet festett, Szűcs Tamás ekkor azt mondta, 4-5 ezer pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből. A pedagógusoknak szóló álláshirdetések száma is jóval kevesebb, mint két hónappal ezelőtt, de még mindig jócskán vannak betöltetlen helyek. A tanévkezdés előtt ugyanis összesen 696 tanárok és tanítók számára meghirdetett hirdetést talált a 24.hu.

Mint írják, több iskolába is "bármely szakos tanárt" keresnek.

Kunhalmi Ágnes az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy - a béremelések ellenére - egy tanár ma még mindig legfeljebb 80%-át keresi meg annak, mint bármelyik másik diplomás.

De ha például elmegy egy multihoz titkárnőnek vagy külföldre babysitternek, akkor már a tanári fizetése 2-3-szorosát is megkeresheti. Az MSZP országgyűlési képviselő szerint ezért alakul ki az a helyzet, hogy egy tanár már mindenféle tárgyat kénytelen tanítani, azt is, amelyik nem a szaktantárgya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.