Gyilkosság

Kiengedték a börtönből Marian Cozma egyik gyilkosát, Sztojka Ivánt

Hatalmas bulival ünnepelték rokonai és barátai Sztojka Ivánt, aki négy évvel előbb szabadult a Marian Cozma megölésében való részvételért kapott büntetéséből.

2018.07.25 07:22ma.hu

A legnagyobb titokban hagyta el a szombathelyi börtönt múlt héten Sztojka Iván - értesült a Bors. Az enyingi férfit a Marian Cozma-gyilkosság miatt ítélték el harmadrendű vádlottként, de megrövidítették a büntetését. Sztojkát egy enyingi szemtanú látta szabadulása után.

Sztojka Ivánt múlt csütörtökön engedték ki, de a nyilvánosság nem tudott róla, igyekeztek a legnagyobb titokban tartani. Még aznap megtartották a szabadulóbulit Enyingen. Sztojka azóta jár-kel mindenfelé, mintha mi sem történt volna. Új BMW-je is van. Járt Pesten, Siófokon, jól érzi magát - mondta a Borsnak a neve elhallgatását kérő tanú.

Mint ismeretes, Marian Cozmát 2009. február 8-án késelték halálra a Patrióta nevű veszprémi szórakozóhelyen. A 26 éves román válogatott kézilabdázót Sztojka barátja, Raffael Sándor szúrta szíven.

Sztojkát harmadrendű vádlottként először 20 év fegyházra ítélték, de másodfokon csak 8 évet kapott testi sértés kísérletéért. Végül a Kúria 2012-ben, jogerősen 13 évre ítélte. Kimondták: abban, hogy Raffael Sándor – aki 18 év fegyházat kapott – meg tudta ölni Cozmát, Sztojkának nagy szerepe volt.

A halálos szúrást ugyanis akkor ejtette a gyilkos, amikor Cozma a falnak szorulva védekezett Sztojka és Németh Győző összehangolt támadása ellen. Sztojka kétszer bele is rúgott a már földön fekvő, halálos sebet kapott emberbe. Sztojka egy házaspár megölése kapcsán is gyanúsított lett, de a nyomozást megszüntették.

Emiatt öltek

A bíróság indokolásában kitért arra, a Raffael és Németh vezette társaságot frusztrálta, hogy a nők elutasították az erőszakos közeledésüket, miközben a bár alagsorában táncoló veszprémi kézilabdacsapat tagjait a nők feltűnő rajongással vették körül.

Marian Cozma családja 2012-ben polgári perben 250 millió forintnyi kártérítést kér a gyilkosoktól. Ebből egy bírósági ítélet után 211 millió forint lett, aminek megfizetésére a kézilabdázó halálában felelős öt embert – Raffael Sándor, Németh Győző, Sztojka Iván, P. Gábor és B. Csaba, noha utóbbi kettőt csak testi sértésért ítélték el – köteleztek.

Ebből a pénzből fejenként 42,2 millió forint esik rájuk. De aztán a bíróság új ítéletet hozott, amiben 16 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg. A Cozma család ügyvédje a Borsnak elárulta: a mai napig nem láttak egy fillért sem. Ahhoz előbb ugyanis a bűnügyi költséget kéne kifizetnie a bűnösök családjának – mondta a Borsnak dr. Helmeczy László.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.