OGYÉI

200 ezer magyar szedi a rákkeltő anyagot tartalmazó vérnyomáscsökkentőt

A szennyezett gyógyszereket azonnal kivonják a magyar piacról. A rákkeltő hatás nem jelentkezik azonnal, hosszú évek után fejti csak ki hatását.

2018.07.05 11:50ma.hu

Rákkeltő anyag miatt 27-féle vérnyomáscsökkentőt vonnak ki azonnal a magyar piacról. A lépés mintegy 200 ezer embert érinthet. Nekik - orvosukkal konzultálva - más készítményekre kell átállniuk. A gyógyszerészeti intézet azonban azt ajánlja, hogy aki már kiváltotta megszokott gyógyszerét, azt ne hagyja el, mert a magas vérnyomás sokkal nagyobb kockázatot jelent az egészségre.

A kínai hatóanyaggyártó, a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által előállított hatóanyag szennyeződése miatt amúgy az Európai Unió területén kapható valsartan hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentők jelentős részét valamennyi tagállam gyógyszerügyi hatósága kivonja a forgalomból az Unió egész területén.

„Az a beteg, aki jelenleg feltételezhetően olyan gyógyszert szed, amely érintett ezzel a szennyezéssel, akkor van kitéve a legnagyobb egészségkárosodás veszélyének, amennyiben ezt a gyógyszert bármely helyettesítés nélkül elhagyja” – hívta fel a figyelmet Mekely Béla, az OGYÉI Szakmai Kollégium kardiológia tagozatvezetője.

Az orvosok ajánlást kapnak a gyógyszerészeti intézettől a medicina helyettesítésre. Bár a szennyezéssel érintett hatóanyag, a varsartan esetében adódhatnak ellátási problémák Európában, ám a szakemberek nem tartanak gyógyszerhiánytól.

„Állandó kommunikációban vagyunk a nagykereskedőkkel és a gyártókkal és abban az esetben ha ők nem is látják a megoldást ebben a pillanatban, még mindig vannak lehetőségeink arra, hogy körbenézzünk Európában, hogy hol vannak adott esetben felszabaduló készletek, amelyek segítségével az ellátást biztosítani tudjuk” – tette hozzá Szolyák Tamás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgató-helyettese.

Arra nincs bizonyíték, hogy a korábban legyártott, varsartan-alapú gyógyszerek is szennyeződhettek. „Ez a rákkeltő hatás nem jelentkezik azonnal, hosszú évek után fejti csak ki hatását. Egyébként hasonló jellegű szennyeződés adott esetben előfordulhat füstölt árukban is például” – mondta az OGYÉI főigazgató-helyettese.

Magyarországon mintegy 3,5 millióan, vagyis minden harmadik ember magas vérnyomástól szenved.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.