Választás

Győri Péter: nem fogok aláírni kilakoltatási határozatot

Több család összepakolva várja a választást.

2018.07.04 13:27MTI

Győri Péter józsefvárosi független polgármesterjelölt azt ígéri, megválasztása esetén nem ír alá kilakoltatási határozatot.

A - civilek mellett az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum, a Párbeszéd és a Liberálisok által támogatott - jelölt erről szerdán Budapesten beszélt újságírók előtt.

Győri Péter szerint a józsefvárosi önkormányzat visszatartja a kilakoltatásokat, de a vasárnapi időközi választás után, ha Sára Botond főpolgármester-helyettes, a Fidesz-KDNP jelöltje győz, kilakoltatási hullám kezdődik.

Hozzátette: tudomása van róla, hogy több család összepakolva várja a választást.

Kitért arra is: Józsefváros 2017-ben mindössze 20 millió forintot, a kerületi költségvetés egy ezrelékét költötte lakhatási támogatásra.

Megjegyezte, a kilakoltatás támogatással megelőzhető, az általa vezetett Hálózat Alapítvány például 20 éve segíti a tartozást felhalmozó családokat, és csak a józsefvárosi családoknak már több mint 300 millió forint támogatást nyújtott, hogy elkerüljék az utcára kerülést.

Azt is mondta: a VIII. kerületben összesen 4700 önkormányzati bérlakás van és ezek felét el akarja adni az önkormányzat. Ebből a 4700-ból pedig csak 500 lakást adnak bérbe szociális alapon, rászoruló családoknak.

Erőss Gábor, a Párbeszéd elnökségi tagja, józsefvárosi önkormányzati képviselő szerint a jelenleg Sára Botond vezette önkormányzat milliókat költ a kilakoltatásokat intéző Fidesz-közeli ügyvédekre, akik "az emberek nyomorán gazdagodnak".

Úgy fogalmazott: Józsefvárosban már "jobb a lovaknak, mint az embereknek", hiszen Mészáros Lőrinc több milliárd forintból épít 2 luxuslovardát a kerületben. Ebből a pénzből pedig rendezni lehetne az emberek lakhatását. Egyrészt, hogy ne kelljen egészségre káros lakásokban élnie több száz családnak, másrészt, hogy ne kerüljenek utcára emberek.

Hozzátette, Kocsis Máté korábbi polgármester és Sára Botond "hajléktalanokkal riogat, miközben ők teszik hajléktalanokká a józsefvárosiakat".

Józsefvárosban vasárnap tartanak időközi polgármester-választást, mert Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselővé választása után - összeférhetetlenség miatt - április 17-i hatállyal lemondott a tisztségről.

Kocsis Máté 2009 novembere óta töltötte be a polgármesteri tisztséget Budapest VIII. kerületében, ahol 2010-ben és 2014-ben is újraválasztották.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.