Próba

Megszólalnak a szirénák Magyarországon június 4-én

Országszerte szirénapróbát tartanak június 4-én, hétfőn. Délelőtt 11 órától a lakossági riasztó rendszer csökkentett üzemű, úgynevezett "morgató" próbájára kerül sor - közölte a Katasztrófavédelem.

2018.06.04 05:47ma.hu

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik jelentős projektje keretében (előre meghatározott) alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó (Monitoring és Lakossági Riasztó - MoLaRi) rendszert telepített.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 576 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 360 monitoring végpontot telepítettek.

Jelenleg éles üzemben az alábbi megyei szegmensek működnek:
-Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Kazincbarcika, Berente, Sajószentpéter, Sajóbábony, Tiszaújváros, Oszlár, Tiszapalkonya, 45 riasztó végpont,
- Csongrád megye: Algyő, 5 riasztó végpont,
- Fejér megye: Ercsi, Ráckeresztúr, Dunaújváros, 59 riasztó végpont,
- Pest megye: Százhalombatta, Szigetcsép, 27 riasztó végpont,
- Tolna megye: Pincehely, 9 riasztó végpont,
- Veszprém megye: Várpalota, Gógánfa, Ukk, Berhida, Pétfürdő, 50 riasztó végpont;
- Budapest: IV., IX., X., XIII., XIV., XV., XVI., XIX. kerületek - NEM TELJES KERÜLET, CSAK A KERÜLET EGY RÉSZE!), 317 riasztó végpont,
- Komárom-Esztergom megye: Nyergesújfalu, Dorog, Esztergom-Kertváros, 37 riasztó végpont
- Zala megye: Újudvar 8 riasztó végpont,
- Heves megye: Hort, 19 riasztó végpont.

A MoLaRi rendszer segítségével mintegy 440 ezer ember riasztható.

A MoLaRi-rendszer megvalósulásával az alábbi eredmények valósultak meg:
- A veszélyes üzemek környezetében élő lakosság nagyobb biztonságban élhet,
- A külső védelmi tervekben, illetve a települési veszélyelhárítási tervekben a súlyos ipari balesetekkel kapcsolatos lakosságvédelmi döntések, intézkedések a rendszer működése esetén lényegesen rövidebb idő alatt hozhatók meg, ezáltal az emberi életben és egészségben okozott károk kockázata csökken,
- A veszélyhelyzet kezelésében résztvevő (hivatásos szervek) megalapozott döntéshozatalát segíti elő;

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.