Ellátás

Két embert kezelnek atropinmérgezéssel a Honvédkórházban - ilyen fűszerköményt ne egyen!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismét figyelmeztetést adott ki az országba került szennyezett fűszerkömény miatt.

2018.04.27 07:08ma.hu

Két embert kezelnek atropinmérgezéssel a budapesti Honvédkórházban, állapotuk jelenleg stabil - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-t.

A tárca közleményében azt írta: két, csütörtök hajnalban kórházba került beteg ellátása és kezelése nyomán azonosították a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának (Honvédkórház) munkatársai azt az atropinmérgezést, amelynek nyomán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismét figyelmeztetést adott ki az országba került szennyezett fűszerkömény miatt.  

Csütörtök hajnalban néhány órán belül két, hasonló tüneteket mutató, zavart állapotban lévő és lázas beteget szállított az Országos Mentőszolgálat a Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumába.  

A betegek tünetei atropinmérgezésre utaltak, ezért a kezelőorvos képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok elvégzése mellett toxikológiai vizsgálatot is elrendelt. A terápiának köszönhetően a betegek tudata fokozatosan visszatért, így kiderült, hogy egymástól függetlenül, de ugyanolyan étel elfogyasztása után jelentkeztek a tüneteik.  

A Honvédkórház laboratóriuma az érintettek vizeletéből vett minta alapján azonosította a mérgezést okozó atropin jelenlétét, amelyről értesítette az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó hatóságot.  

A betegek jelenleg stabil állapotban vannak, további megfigyelésük és kezelésük még tart - közölték.  

Ismét szennyezett fűszerkömény visszahívását rendelte el a hatóság

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) olyan, atropin okozta ételmérgezésekről értesült, amelyek vizsgálata feltárta, hogy a betegek fűszerkömény tartalmú ételt fogyasztottak. A Nébih és a területileg érintett kormányhivatalok haladéktalanul elindították az események kivizsgálását, továbbá a Nébih megkezdte a termékcsoport mintavételekkel egybekötött célellenőrzését.

A Nébih március 22-én közzétette a honlapján, hogy csattanómaszlaggal szennyezett fűszerkömény került a forgalomba. Ezzel egyidejűleg a hatóság elrendelte a szennyezett termék visszahívását.

Az újabb atropin mérgezéses esetekre való tekintettel és a további megbetegedések megelőzése érdekében javasolt az alábbiak betartása:

- Ismeretlen helyről származó, bizonytalan eredetű fűszerköményt senki ne használjon fel!

- Az élelmiszeripari vállalkozások, vendéglátók és étkeztetők csak olyan őrölt fűszerkömény tételeket használjanak fel, amelynek atropin és szkopolamin tartalmát laboratóriumban is megvizsgáltatták! Az egész fűszerkömény felhasználása esetén is előzetesen győződjenek meg annak jól nyomon követhető származásáról, minőségtanúsítványáról, illetve gyommag-szennyeződés mentességéről!

A Nébih felhívja a vásárlók és a vendéglátók figyelmét, hogy az alábbi, valamint az Egyiptomból származó fűszerkömény termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel és megbetegedés esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz!

Az érintett termékek, tételek nyomon követése és a vállalkozások vizsgálata folyamatban van.

Jelenlegi ismereteink szerint ez idáig három vállalkozó érintett:
- Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., Szeged,
- Dr. Markovics Antal egyéni vállalkozó, Pécs és
- Aroma Trans Europe Kft., Budapest/Tiszakécske

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.