Választás 2018

EBESZ: nem egészen stimmelt a választás

Független szakértők úgy vélik, hogy a magyarországi választás szabad, de nem tisztességes volt.

2018.04.09 15:39ma.hu

Március 5. óta dolgozik Magyarországon az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelő csoportja.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézményi és Emberi Jogi Hivatalának (ODIHR) vezetője hétfői budapesti sajtóértekezletén azt mondta, hogy a magyar parlamenti választási folyamatot az állam és a kormánypártok erőforrásainak mindenre kiterjedő átfedése jellemezte, ezzel aláásva a versenytársak esélyét arra, hogy azonos feltételek között mérjék össze az erejüket.

„A választók számos jelölt közül választhattak, mégis a megfélemlítés légköre, az idegengyűlölő retorika, a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás korlátozta az igazi politikai vitát” - tette hozzá Douglas Wake az EBESZ-nek a választásokról alkotott első megállapításai és következtetései között.

Lássuk a főbb megállapításokat:

- Akkora volt a kormánypártok anyagi túlsúlya a kampány során, amely nem tette lehetővé az egyenlő pártversenyt.

- Teljesen összefolytak a kormány és a Fidesz kampánya anyagi és tartalmi szempontból is.

- A megfélemlítő és idegengyűlölő retorika, a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás korlátozta a korrekt versenyzést.

- Ráadásul a gyűlöletkampány korlátozta a valódi vita és az érdemi információhoz való állampolgári hozzáférés lehetőségeit.

- Az alapvető jogok végső soron nem sérültek, de azokat ellenséges környezetben lehetett csak gyakorolni.

- A közmédia elfogult a kormánnyal minden hírműsorában, az ellenzék üzeneteinek pedig csupán a törvényi kötelezettségei minimumán adott teret.

- A választási szervek vezetőinek és tagjainak megválasztása és a jelöltek pártatlansága megkérdőjelezhető volt.

- Több ponton sérülhetett a választójog egyenlőségének az elve a határon túliak és külföldön élő magyar állampolgárok esetében.

- Fennáll a gyanú, hogy sokan csak a kampánypénzért indultak.

Gulyás: az EBESZ túllépte hatáskörét

A Fidesz frakcióvezetője szerint túllépte hatáskörét az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a vasárnapi magyarországi parlamenti választásról kiadott jelentésének egyes megállapításaival.

Gulyás Gergely hétfőn az MTI-nek azt nyilatkozta: az EBESZ-nek nem feladata a magyar választási kampányról politikai véleményt mondani, különösen nem szükséges a bevándorlással szembenálló kormánypártokkal vitába bonyolódni, és a kormányzati kampányt minősíteni.

A bevándorlás elutasítása nem xenofóbia, hanem életösztön - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője, alelnöke.

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy az EBESZ-jelentés megállapítása szerint a választójog alkotmányos alapjogának szabad gyakorlása mindenkinek biztosított volt. Ezzel a Fidesz maximálisan egyetért - közölte.

Ahogyan azzal is egyetértenek - tette hozzá a politikus -, hogy a választás lebonyolítása átlátható és professzionális volt.

A jelentés ezen túlmenő megállapításai azonban hatáskörtúllépést jelentenek - mondta Gulyás Gergely.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.