A kormány megvásárolja az ellenzéket?

Orbán Viktor: Magyarországnak van a legrosszabb kormánya

Orbán Viktor szerint európai összehasonlításban Magyarországnak van a legrosszabb kormánya, amely döntéseivel súlyosbítja a válságot, és egyik héten az SZDSZ-t, másik héten az MDF-et vásárolja meg a parlamenti szavazáskor; a Fidesz elnöke erről azt követően beszélt, hogy kedden találkozott a Reformszövetség vezetőivel.

2008.12.02 16:18MTI

Orbán Viktor úgy fogalmazott: azért nem látszik a fény az alagút végén, mert a többi európai országgal ellentétben "mi nem alagútban vagyunk, hanem gödörben", és azért tart az ország ott, ahol, mert európai összehasonlításban a legrosszabb kormánya van Magyarországnak. A pártelnök szerint a válságkezelésre adott válaszok is rosszak, a kormány döntései valójában súlyosbítják a válságot, ez a politika pedig "aknamezőre" vezeti Magyarországot. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormány egyik héten az SZDSZ-t vásárolja meg a parlamenti szavazáskor, a másik héten meg az MDF-et, és ha ez kevés, akkor egy-egy árulót talál az ellenzék, akár a Fidesz soraiból.

Orbán Viktor négy reformot tartott szükségesnek a munkahelyek megtartása érdekében, és jelezte, hogy ebben a Reformszövetséggel szívesen működnek együtt. A pártelnök szerint politikai-kormányzati reformra, adóreformra, valamint foglalkoztatáspolitikai és fejlesztéspolitikai reformra is szükség van. "A kormány egyik héten az SZDSZ-t vásárolja meg a parlamenti szavazáskor, a másik héten meg az MDF-et, és ha ez kevés, akkor egy-egy árulót talál az ellenzék soraiból, a Fideszből. Megvásárol ilyen-olyan megbízásokkal egy-egy képviselőt, vagy éppen független képviselőt ültet be a miniszteri székbe; na ebből változás nem lesz" - jelentette ki. Kérdésre válaszolva megerősítette: azért fogalmazott ilyen erősen, nehogy félreértsék. 

Szerinte ha kívülről valamilyen biztatás, bátorítás nem érkezik, akkor változás nem lesz, ezért örülnek, hogy a Reformszövetség színre lépett és remélik, képes lesz változást elindítani a közgondolkodásban és a magyar reformpolitikában. Arra a kérdésre, hogy a 2010-es választásokig valószínűleg nem lesz változás, Orbán Viktor azt mondta: "javasasszonyokkal sosem versenyzek abban, mikor milyen fordulat lesz, ezt meghagyom inkább nekik". 

Orbán Viktor fontos kérdésnek nevezte, hogy Magyarország a jelenleginél is gyengébb állapotban kerül-e ki a válságból, rosszabb életszínvonallal és gyengébb gazdasággal, vagy kevesebb munkanélkülivel és jobb gazdaságszerkezettel. Az ellenzéki pártelnök a Reformszövetség vállalkozását azért tartotta fontosnak, mert szerinte ezzel végre a vállalkozók és a tudományos élet embereinek hangja is hallatszik. A passzátszelet nem a politikusok vagy a kormány fújja, hanem a vállalkozások, a kormány dolga pedig az, hogy belefordítsa ebbe a szélbe az ország vitorláját - mondta a Fidesz elnöke, aki szerint ezzel szemben Magyarországon semmilyen konzultáció nem folyt az elmúlt időszakban, és a reformok azért siklottak ki, mert nem kérdezték azokat, akikről a reform szólt. Pálinkás József, az Magyar Tudományos Akadémia elnöke arról beszélt, hogy a Reformszövetség az államigazgatás, a közigazgatás, az önkormányzatok, valamint a nyugdíjrendszer és a vállalkozásélénkítő támogatáspolitika területén javasol reformokat, és fontosnak tartja, hogy bizonyos területeken a legrövidebb időn belül induljanak el a változások. 

A tárgyaláson a Fidesz részéről Orbán Viktor mellett Navracsics Tibor parlamenti frakcióvezető és Matolcsy György, az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere vett részt. A Reformszövetségtől Futó Péter és Pálinkás József mellett Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke, Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke, valamint Lőrincze Péter, a VOSZ elnöki főtanácsadója volt jelen.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-nek úgy reagált: hat évvel ezelőtt a Fidesz az MSZP-vel közösen megszavazta a 100 napos programot, amely végérvényesen lejtőre állította Magyarországot. Ebből a költségvetési csapdából azóta sem tud kikecmeregni az ország - tette hozzá. Mint mondta, a Fidesz akkor is tudta, hogy hosszú távon ez a program tönkreteszi az országot, de szerinte a párt fontosabbnak tartotta rövid távú érdekét, azt, hogy az önkormányzati választást megnyerje. 

AZ MDF elnöke felhívta a figyelmet arra: pártja ötéves kitartó küzdelmével elérte, hogy megszűnik a haláladó a családon belül. A Fidesz nem szavazta meg az örökösödési illeték megszüntetését jelentő adótörvényt - jegyezte meg. Az MDF a Fidesszel szemben pozitív eredményt tudott ellenzékből felmutatni, a Fidesz hat év alatt egyetlen egyet sem - fűzte hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.