Felsőoktatás

Hiánypótló sporttudományi képzés indul Debrecenben

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) indul sportanalitikus szakirányú továbbképzés, amely a hazai sporttudományi képzési palettán meglévő űrt tölti be.

2017.10.17 23:30MTI

A képzés fejlesztése már 2015-ben elkezdődött, mert sok jelzés érkezett az élsport területéről, hogy a kluboknak, sportdiagnosztikai laboroknak, centrumoknak szükségük lenne olyan sporttudományi szakemberekre, akik képesek a lehető legkorszerűbb teljesítménydiagnosztikai módszereket, eljárásokat alkalmazni - ismertette a szakindítás okait Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója.

Hozzátette: olyan szakemberekre van szükség, akik a mérések adatat tudják értelmezni, és ezeket olyan módon tudják átadni az edzőknek, hogy azok közvetlenül beépíthetővé váljanak a mindennapi munkába.

Balogh László közölte, korábban mintegy 90 európai sporttudományi intézet, képzőhely, labor, diagnosztikai centrum működését tekintették át. Kiderült, hogy a rekreáció oldalán is igény van a komplex teljesítménydiagnosztikához értő, sportanalitikus szakemberekre, és erre jól működő, speciális, általában posztgraduális képzéseket indítanak.

A debreceni képzésfejlesztés során ezeket a jó gyakorlatokat ötvözték a saját elképzeléseikkel, tapasztalataikkal, a gyakorlati sport oldaláról érkező javaslatokkal, valamint az egyetem sportdiagnosztikai, életmód- és terápiás központja (SET) által nyújtott nemzetközi szintű infrastruktúrával - magyarázta a szakember.

Tájékoztatása szerint a két féléves szakirányú továbbképzés posztgraduális lesz, tehát megfelelő előképzettség szükséges hozzá. A felvétel sporttudományi, illetve meghatározott egészségtudományi diplomához kötött.

Kiemelte, sportdiagnosztikai szakembereket képeznek, akik képessé válnak a különféle teljesítményelemző eszközök és rendszerek használatára, az adatok rendszerezésére, értelmezésére és megfelelő átadására.

Hozzátette: a végzett sportanalitikus alkalmassá válik a többi között a nyugalmi és terheléses vizsgálatokra, az antropometriai, humánbiológiai mérésekre, a 3 illetve 4 dimenziós mozgásanalízisre, a verseny- illetve mérkőzéselemző rendszerek használatára, az alapvető sportpszichológiai műszeres vizsgáló eljárások elvégzésére, a különféle okos eszközök és telemetriás rendszerek használatára, a sportinformatikai rendszerek kezelésére.

A képzés helyszíne a megszokottól eltérően nem egy egyetemi előadó, hanem a SET-központ lesz, hogy a hallgatók olyan a környezetben tanulhassanak, ahol a munkavégzés is zajlik majd. A hazai oktatók mellett az adott területre külföldi vendégoktatókat is felkértek.

A jövő januárban induló sportanalitikus szakirányú továbbképzésre november végéig lehet jelentkezni - jelezte az egyetem sajtóirodája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.