Orvosválasztásért pénzt kértek

Hálapénz! Szülés százezerért Veszprémben

Felügyeleti eljárást kezdeményezett az egészségügyi tárca a Veszprém megyei kórház ellen, ahol a szüléseknél az orvosválasztásért százezer forintot kérnek. A főigazgató szerint a hálapénzt fehérítik - írta a hétfői Népszabadság.

2008.12.01 08:38Népszabadság

Választott orvossal külön szerződés és százezer forint megfizetése ellenében lehet szülni a veszprémi kórházban. Ezt az Egészségügyi Minisztérium jogsértőnek tartja, ezért arra kérte az Egészségbiztosítási Felügyeletet, hogy indítson vizsgálatot. 

A törvény szerint az orvosválasztásért általában kérhetnek külön díjat az egészségügyi intézmények, kivéve a terhesgondozást és szülészeti ellátást - olvasható a lapban. A Veszprém megyei kórházban három éve az orvosok a munkaidejükön túl nem dolgozhatnak, nem műthetnek magánbeteget, nem használhatják a közfinanszírozott eszközöket saját zsebre. Annak, aki magánbeteget vállal, szerződést kell kötnie beteggel, kórházzal egyaránt.
 
A szüléseknél ennek alapján 100 ezer forintot fizetnek számla ellenében az orvosnak. Ilyen extra jövedelemhez csak olyan orvosok juthatnak, akiknek van önálló felelősségbiztosításuk. Műhiba esetén a kórház csak azért felel, ha nem tudta megteremteni a problémamentes szülés feltételeit, a szakmai tevékenység kudarcának következményei a választott orvost terhelik - áll a lapban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.