A Monarchia és Japán közötti együttműködés

Díszkivilágítást kap az Erzsébet híd

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján az Osztrák -Magyar Monarchia és Japán közötti kapcsolatok felvételének 140., illetve a magyar- japán diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 50. évfordulójára Ishii Motoko japán tervező asszony tervei alapján megépülhet az Erzsébet híd díszkivilágítása.

2008.11.28 08:02MTI

Japán 2006-ban jelezte, hogy a kettős évfordulót a magyar fővárosban is szeretné emlékezetessé tenni, és a Fővárosi Önkormányzattal közös projektként az egyik Duna-híd díszvilágításának kiépítésével ünnepelné meg. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint a város főtengelyében a folyón átívelő Erzsébet híd díszvilágításának kialakítása már régóta aktuális. 

A budapesti Duna-hidak közül a Lánchídnak már van díszvilágítása, a Szabadság híd és a Margit híd díszvilágítása a hídfelújításokhoz kapcsolódva valósul meg. Az Erzsébet híd névadója, Sissy, akkor volt Magyarország királynéja, amikor a két ország közti első diplomáciai kapcsolat megszületett. Ezért, valamint a budapesti panorámában betöltött központi szerepe miatt esett a választás Budapest egyetlen függőhídjára, amelynek díszkivilágítása a két ország barátságát szimbolizálná. 

A végleges terv – amely megfelel a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elvárásainak is - az Erzsébet hídon több alkalommal végzett próbavilágítás során alakult ki. A projekt japán-magyar közös finanszírozásban valósul meg, összköltsége bruttó 250 millió Ft. A díszkivilágításra Japán 47 millió yent - megközelítőleg bruttó 94 millió forintot - ad át Budapestnek, így a fővárosnak a 2008. évi költségvetésében a díszvilágítás megvalósítására bruttó 156 millió forint beruházási forrást kell biztosítania.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.