Külföldi egyetemek

Véget ért a CEU melletti demonstráció Budapesten

Bár a sötét sem zavarta a mintegy tízezres tömeget, a budapesti Kossuth téren ért véget a Közép-európai Egyetem (CEU) melletti demonstráció vasárnap este.

2017.04.02 20:36MTI

A szervezők becslése szerint mintegy tízezres tömeg, valamint civil és oktatási szervezetek képviselői a kormány felsőoktatási törvényének tervezett módosítása ellen tiltakoztak, és a CEU-val fejezték ki szolidaritásukat. A szónokok arról beszéltek, hogy ez már akkora tömeg, amelyet a kormány nem hagyhat figyelmen kívül, amikor a jövő héten dönt a kérdésben.

A tüntetés résztvevői a Fővám térről a CEU Nádor utcai épülete elé, majd a Parlamenthez vonultak. Útközben egyebek mellett a "szabad ország, szabad egyetem" mottót skandálták, és a kormány oktatáspolitikája ellen emelték fel hangjukat.

A vonulás idejére a belvárosi útvonalakat a rendőrség lezárta a forgalom elől.

Békés Gáspár, a Független Diákparlament képviselője a CEU előtt arról beszélt: szerinte a tervezett jogszabálymódosítás valójában elszánt támadás az egyik legkiválóbb magyar egyetem, a tudományos szabadság és a demokrácia ellen.


MTI Fotó: Balogh Zoltán


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.