Ünnep

Március 15. - A hadtörténetiben már péntektől számos programmal készülnek

Az idei ünnepi rendezvénysorozat pénteken 15 órakor veszi kezdetét.

2017.03.08 22:39MTI

Múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, hagyományőrzőkkel, népi játékokkal, ingyenes tárlatvezetésekkel, előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal várja a nemzeti ünnep alkalmából a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum péntektől március 15.-ig a látogatókat.

A múzeum közleménye szerint az idei ünnepi rendezvénysorozat pénteken 15 órakor veszi kezdetét, amikor a hagyományos Forradalmi Forgatag kiemelt rendezvényeként játékkiállítás nyílik a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Az időszaki tárlat főszereplői a Schenk Károly budapesti fröccsöntő-mester által készített mini emberkék. Az 1980-as és 1990-es évek népszerű magyar játékfigurái között megtalálhatók Mátyás király fekete seregének katonái vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc osztrák katonái és magyar huszárjai is. A több együttműködő partner magángyűjteményéből összeállított időszaki tárlat augusztusig lesz megtekinthető a budai Várban.

Szombaton és vasárnap a Jelszavaink valának haza és haladás című, az 1815 és 1866 közötti magyar történelmi időszakot bemutató állandó kiállítást 11 órakor és 15.30-kor ingyenes tárlatvezetéssel lehet körbejárni. 13 órakor pedig A szabadságharc fegyverei című 75 perces előadáson és fegyverbemutatón vehetnek részt az érdeklődők. Ezen felül egész napos kézműves foglalkozásokkal várják a családokat.

Hétfőn és kedden múzeumpedagógiai órák, fegyverbemutatók, előadások várják az óvodás és diákcsoportokat, amelyekre a múzeum honlapján (www.militaria.hu) lehet regisztrálni. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc katonai története köré épülő foglalkozások bemutatják a fegyvernemeket, a szabadságharc híres alakjainak tevékenységét, de belecsöppenhetnek egy Huszármesébe is, vagy egy tiszteletbeli honvéd kiképzésen vehetnek részt, amelyeken keresztül játékosan ismerkedhetnek a gyerekek a korszakkal.

A Forradalmi Forgatag rendezvény március 15-én kínálja a legtöbb programot a családok számára. A nemzeti ünnep napján déltől Vivat Hussar! címmel múzeumpedagógiai foglalkozás, majd 15 órától A szabadságharc fegyverei és harcászata című fegyverbemutató kezdődik.

Emellett egész nap ingyenes programokkal várják a látogatókat. Lesznek kézműves foglalkozások, játékkatona-festés, fémkatona-öntés, fafaragás, kerámiázás, ékszerkészítés, népi ügyességi játékok. Mindemellett bemutatót tartanak a hagyományőrzők és a Magyar Szablyavívó Iskola is. Továbbá délelőtt 11 órakor a Kákics Együttes műsorával, majd délután a Honvéd Művészegyüttes Táncházával várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum nemzeti ünnephez kapcsolódó programjairól részletek találhatók a www.militaria.hu oldalon és a https://www.facebook.com/hadtorteneti.muzeum/ címen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.