"Ti cigányok úgyis csak a pénzért szültök"

Megaláztak szülés közben egy roma nőt

Rászóltak, hogy ne vajúdjon olyan hangosan, elmondása szerint az orvos közölte vele, a cigányok úgyis csak a pénzért szülnek.

2017.02.04 19:30ma.hu

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban egy évvel ezelőtt aláztak meg szülés közben egy roma nőt: elmondása szerint a szülésznő vajúdás közben rászólt, ha még egyszer felkiált, felpofozza és az arcába nyomja a párnát - írja az Index. A nő szülés után elnézést kért, amiért kiabált vajúdás közben, erre az orvos azt mondta, ha még egyet kiabált volna, behívja a pszichiátert, elviteti tőle a gyerekét, és "nem lesz gyese", mert "a cigányok úgyis  csak a pénzért szülnek."

A nő az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult. A vizsgálat során a miskolci kórház orvosigazgatója azt mondta, a nőt szidalmazó kijelentések nem hangoztak el, ezt állította egy nyilatkozatban a szülésnél jelen lévő öt ember is. Azzal is érveltek, a kórházban nincs pszichiáter, aki különben sem tudja elvenni az anyától a gyerekét, és ők csak az eljárás során értesültek róla, hogy a nő roma.

A hatóság mégis a nőnek adott igazat, miután következetesen ugyanúgy idézte fel a történteket, a tárgyaláson egyértelműen azonosította a szereplőket, a belső vizsgálat nem volt pártatlan, a nő elállt az anyagi követeléstől, csak bocsánatkérést várt és azt, legközelebb ilyen ne forduljon elő senkivel.

Az EBH a kórházat 500 ezer forintra büntette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.