Egészségügy

Nyártól egyetemi kórházként működik a debreceni Kenézy

A Kenézy kórház, amely január elsejétől került a Debreceni Egyetem (DE) fenntartásába, a szenátus döntése értelmében nyártól egyetemi kórházként működik.

2017.01.26 02:30MTI

"A Kenézy kórház nem lesz klinika" - közölte a keddi értekezleten Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, az egészségügyi intézmény egyetemi integrációját lehetővé tevő törvénymódosítás egyik benyújtója.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta: hosszú évek óta cél az egységes betegellátás megteremtése Debrecenben, ugyanakkor ezt nem lehetett egy egyszerű beolvasztással megoldani. Emiatt volt szükség hosszú előkészítésre a tavaly októberi jogszabály-módosítás előtt - jegyezte meg, hozzátéve: a Szegeden és Pécsen korábban végrehajtott integrációk hibáiból tanulva alkották meg a törvényjavaslatot, amely bevezeti az egyetemi kórház státuszt. Ebben az esetben az egyetem a kórház fenntartója, ugyanakkor megmarad a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet önálló jogi státusza.

"Ez egy speciális kategória, amely kifejezetten az olyan városokban elérhető, amelyek egyaránt rendelkeznek orvosképző egyetemmel és egészségügyi ellátó intézménnyel" - mondta a politikus. Hangsúlyozta: az egyetemi kórház nem klinika, nem változik az ellátási szint, az intézmény képzési és kutatási feladatokat sem végez, csupán a gyakorlati orvosképzésben vesz részt.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár elmondta: az integráció során fontos szempont volt, hogy Debrecenben ne ismétlődhessen meg a szegedi példa, amelynél a beolvasztás a teljesítményvolumen-korlátok elvesztése miatt kedvezőtlen volt.

"Egyetemi kórházként ugyanannyi forrás jut majd az intézménynek mint korábban, tehát nem a költségcsökkentés a cél, hanem az ellátás hatékonyságának javítása. Az új együttműködésben mindenki megtalálhatja majd a számítását, az egyetemnek bővül a gyakorlati képzési kapacitása, a kórház pedig az ország legnagyobb egészségügyi intézményrendszerének tagja lesz" - fogalmazott.

Hozzátette: előbb az integrációt irányító testület, majd az egészségügyi irányító testület fogja felügyelni a létrejövő intézményt. A nyolctagú testületben helyet kap az egyetem részéről a rektor, a kancellár, a klinikai központ főigazgatója és a Kenézy kórház főigazgatója, a fenntartó kormányzat részéről pedig az államtitkárság két delegáltja mellett Széles Diána debreceni alpolgármester és Rácz Róbert hajdú-bihari kormánymegbízott.

Bács Zoltán, az egyetem kancellárja elmondta: az év elején a DE középirányítóként az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerepét vette át. Júliusra szeretnék elérni, hogy valóban egyetemi kórházzá váljon a Kenézy kórház és a DE adószáma alatt önálló egészségbiztosítási szerződési jogosultsággal működő betegellátó intézmény legyen - magyarázta.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora tájékoztatójában kiemelte: a legfontosabb cél, hogy az új rendszerben tovább emelkedjen az ellátási színvonal és optimalizálják a betegutakat.

"A Kenézy kórház jelenleg a Debreceni Egyetem által fenntartott kórház, a tervek szerint a nyár közepétől pedig egyetemi kórházként működik" - mondta a rektor, megjegyezve, hogy a Debreceni Egyetem 123 milliárd forintos költségvetése, amely a kórház büdzséjével tovább nő, megfelelő hátteret jelent a további szakmai fejlődéshez.

Hozzátette: az egyetemhez hasonlóan, ahol a klinikák igazgatóival és a professzorokkal egyeztettek, a kórházban is valamennyi orvosi szakterület vezetőivel és a szakorvosokkal is beszélni fognak az új rendszer működésének részleteiről, áttekintik a lehetséges ellátási helyszíneket, a feladatmegosztást, valamint az olyan terveket, mint például a sürgősségi betegellátó klinika létrehozása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.