Budapest

Szálló por: a kitiltott autósoknak ingyenes a tömegközlekedés

A Fővárosi Közgyűlés szerdán a forgalmi engedély felmutatása mellett - szerda délután négy órától - ingyenessé tette a tömegközlekedést azoknak az autósoknak, akik a mostani szmogriadó idején nem használhatják járművüket a kedvezőtlen környezetvédelmi besorolás miatt.

2017.01.25 12:14MTI

A testület egyhangúlag támogatta az erről szóló ideiglenes rendeletmódosítást. Ezt Tarlós István főpolgármester szóban kezdeményezte azoknak az ellenzéki javaslatoknak a vitájában, amelyek mindenkinek ingyenessé tették volna a budapesti tömegközlekedést szmogriadó idején.

Tarlós István hangsúlyozta, javaslatával a leginkább rászorulók kaphatnak segítséget, nem híve ugyanis annak, hogy a legjobb környezetvédelmi besorolású, vagyis általában újabb és drágább autók tulajdonosai is ingyen használhassák a tömegközlekedést.

A Parlament épülete 2017. január 24-én (MTI/Mohai Balázs)

A főpolgármester a vitában elismerte, hogy ellentmondások és igazságtalanságok is vannak a szmogriadó jelenlegi szabályozásában, emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy még 2013-ban elküldte az ide vonatkozó jogszabályokat módosító javaslatait a Miniszterelnökségnek, amely azóta nem döntött azokról.

Horváth Csaba, az MSZP, Gy. Németh Erzsébet, a DK és Tokody Marcell, a Jobbik képviselője a tömegközlekedés szmogriadó alatti teljes ingyenessége mellett érvelt. Utóbbi politikus kifejtette, az intézkedés miatti bevételkiesés elhanyagolható lenne a társadalmi hasznosságához képest, sőt még ösztönzőleg is hathatna az autósok közlekedési szokásainak megváltoztatására.

Tarlós István a vita végén ellenzéki kezdeményezésre azt javasolta, hogy a közgyűlés következő üléseinek egyikén tekintse át a szmogrendeletet.

NFM: a fővárosból kitiltott autósok ingyen utazhatnak a HÉV, a MÁV-Start és a Volánbusz járatain

Ingyenessé tették a szmogriadó miatt kitiltott autósoknak az utazást a HÉV, a MÁV-Start és a Volánbusz állami megrendelésű budapesti elővárosi járatain szerda délután négy órától a szmogriadó visszavonásáig - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel.

Azt írták, a Fővárosi Közgyűlés döntését támogatva rendelték el az intézkedést Budapest közigazgatási határán belül.

Azok utazhatnak ingyen gépkocsijuk forgalmi engedélyének felmutatásával, akiknél a dokumentumban a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy akiknek a forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.