Felzárkóztatás

Czibere: fel kell gyorsítani a romák integrációs folyamatát

Az államtitkár szerint a programok sikerét a mentorok jelentik, akik a képzés során és azt követően is figyelemmel kísérik a résztvevőket.

2016.12.09 03:30MTI
Fotó: MTI

A romafelzárkóztatás legfontosabb területein, többi között a roma gyermekek oktatása és étkeztetése, valamint a munkaerőpiaci integráció tekintetében jelentős eredményeket ért el Magyarország, de tovább kell gyorsítani a romák integrációját - hangsúlyozta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az Európai Unió Tanácsának foglalkoztatási, szociálpolitikai, egészségügyi és fogyasztóvédelmi ügyekért felelős minisztereinek brüsszeli ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva csütörtökön.

Czibere elmondta, a nagyobb roma népességgel rendelkező uniós országok közül Magyarországon a legmagasabb a foglalkoztatási ráta a romák körében, és Magyarországon jár óvodába a legtöbb roma gyermek. A szegénységnek való kitettség nem csak országos átlagban csökkent érezhetően, hanem a romák tekintetében is. Az ő esetükben minden társadalompolitikai mutató az elmúlt három évben nagyobb mértékben javult, mint az országos átlag - jelentette ki az államtitkár.

Véleménye szerint az integrációs programokat rendszeresen értékelni kell és a nem vagy kevésbé eredményes programokat le kell állítani. Azokat sikeres programokat, amelyek kézzelfogható eredményeket hoztak fejleszteni és folytatni kell. Ilyen az ingyenes tankönyv biztosítása, valamint a gyermekétkeztetés kibővítése, amely azt jelenti, hogy magyar kormány nem csak iskolaidőben, hanem az év minden napján biztosít étkezést a tanköteles hátrányos helyzetű gyerekek számára.

A felzárkóztatási programok közül a magyar kormány folytatni fogja a Biztos Kezdet Gyermekházak programot. A már működő 112 mellé további mintegy 130 ház fog nyílni a következő években. A Gyermekesély program 23 kistérségben zajlott, mostantól 31 leghátrányosabb térségben lesz elérthető. Eddig mintegy 180 tanoda működött, a jövőben számuk legalább százzal fog emelkedni - közölte az államtitkár.

A sikeres kezdeményezések közé tartozik az a felzárkóztatási program is, amelynek keretében olyan szakképzettséghez juthatott a résztvevő 1000 hátrányos helyzetű roma nő, amellyel sikeresen tudnak elhelyezkedni a szociális- és gyermekjóléti ellátórendszerben. A közfoglalkoztatásban is több mint 70 ezer roma vett részt, ami alapvetően járult hozzá  a romák körében mért foglalkoztatási ráta jelentős mértékű emelkedéséhez - tette hozzá.

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy a programok sikerét a mentorok jelentik, akik a képzés során és azt követően is figyelemmel kísérik a résztvevőket. Ők azok, akik a programokban próbálják tartani a hátrányos helyzetűeket. Ezek a rendszerek mind ahhoz járulnak hozzá, hogy a hátrányos helyzetű emberek társadalmi integrációja sikeresebb legyen - húzta alá Czibere Károly.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.