Közvélemény-kutatás

Tovább csökken a Jobbik népszerűsége

A párt támogatottsága utoljára 2014 januárjában volt ilyen alacsony. A Kétfarkú Kutya Pártra viszont egyre többen szavaznának.

2016.11.23 15:51MTI
MTI

Jelentősen csökkent a Jobbik támogatottsága a választók körében - derül ki a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásából. A hvg.hu-n közzétett elemzés szerint a többi nagy párt viszonylag biztosan tartja magát, "sem a népszavazási kampány, sem az elmúlt hetek eseményei" nem okoztak áttörő változást a népszerűségükben.

A közvélemény-kutató adatai szerint a Fideszt a teljes népesség 36, és a "választani tudó biztos szavazók" 53 százaléka támogatja. A Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 10 százalékra csökkent - a párt népszerűsége utoljára 2014 januárjában volt ilyen alacsony a Mediánnál. A biztos szavazók 16 százaléka támogatja a Jobbikot. Az MSZP-re a teljes népesség 9, a választani tudó biztos szavazók 14 százaléka szavazna. A Demokratikus Koalíció (DK) támogatottsága a teljes népességen belül 6, a biztos szavazóknál 9 százalékos, az LMP-t mindkét mutató szerint három százalék támogatja, az Együtt kettő, illetve három százalékon áll.

A felmérés szerint több kis párt, így a Párbeszéd, a Liberálisok, a Munkáspárt és a Kétfarkú Kutya Párt is elérte a teljes szavazókorú népesség egy százalékának támogatását. Közülük utóbbi esete a legérdekesebb: a rendszerkritikus párt szimpatizánsainak aránya a választani tudók 2 százaléka, ám egy "közeljövőben" tartandó választáson valószínűleg többségük nem járulna az urnákhoz. Huszonkilenc százalék válaszolt úgy, hogy nincs preferált pártja.

A felmérés szerint a pártpreferenciák mozdulatlansága ellenére a vezető politikusok népszerűségi rangsorában komolyabb átrendeződés figyelhető meg. Szeptemberhez képest több ellenzéki politikus kedveltsége is számottevő mértékben javult, a fő nyertesek Karácsony Gergely (Párbeszéd), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Molnár Csaba (DK) és Juhász Péter (Együtt).

A Medián közölte azt is, hogy szeptemberről novemberre újra nyílt az olló az ország irányát jónak, illetve rossznak érzékelők között: a szavazópolgárok 55 százaléka szerint a dolgok rossz irányba mennek, és csak 38 százalék gondolja jónak az irányt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.