Illegális bevándorlás

Bakondi: nem várható a migrációs nyomás csökkenése

A magyar kormány álláspontja változatlanul az, hogy az Európai Unió külső határait védeni kell, érvényesítve a közösség jogszabályait.

2016.11.02 12:30MTI
MTI/Mohai Balázs

Nem látunk olyan okot, amely a közeljövőben a migrációs mozgás csökkenését eredményezné - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón, hozzátéve, "valamilyen megoldás keresése zajlik az unió szintjén".

Bakondi György megjegyezte: az Európai Unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) igazgatótanácsának október közepén tartott varsói ülésén született, Magyarország által meg nem szavazott döntés alapján az 1500 fős uniós határ- és parti őrségben alig ötszázan teljesítenek tényleges határőrizeti szolgálatot.

Ez arra mutat, hogy a prioritás "nem a védelem, hanem az érkezettek regisztrációja, meghallgatása és esetleges döntés esetén a visszairányításában való részvétel", ahogy a tervezett hajószám is csak kimenteni tudja a tengeren érkezőket - tette hozzá.

Mint mondta, a magyar kormány álláspontja változatlanul az, hogy az Európai Unió külső határait védeni kell, érvényesítve a közösség jogszabályait, és "meg kell szüntetni azt az állapotot, amely következtében milliószám lépték át ellenőrzés nélkül tisztázatlan identitású személyek, és jutottak be az Európai Unió területére".

MTI/Mohai Balázs

Hangsúlyozta, megfelelő szilárdságú határellenőrzés nélkül nem képzelhető el az EU-ban és tagállamaiban a belbiztonság. Közölte, Magyarország nagyon érdekelt abban, hogy visszatérjünk a schengeni rendszerhez, de az már látható az Európai Tanács legutóbbi ülése után, hogy ez nem történik meg a célul kitűzött november 15-i időpontig.

Bakondi György kiemelte: fontos elvi különbségek is látszanak az unió központja, Görögország és Olaszország, valamint a többi tagállam között, hiszen Athén és Róma is abban érdekelt, hogy a területükre érkező illegális határátlépők újraelosztása mihamarabb megkezdődjön, míg Brüsszelben "a hangsúly továbbra is a kvótákon van".

Így - mondta - egyszerre zajlik az unióban vita a célokról, az alkalmazandó eszközökről, valamint az elvekről, például arról, szolidaritás-e az, amit Magyarország a schengeni külső határain tesz, eddig több mint 150 milliárd forintos költséggel.

Valamennyi európai nemzetállam védekezni kezdett az illegális migráció és annak negatív kísérőjelenségei ellen - tette hozzá a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, megemlítve, hogy nyolc ország állította vissza a belső határőrizetet, volt, ahol a titkosszolgálatot, a rendőrséget, a hadsereget erősítették meg.

Bakondi György a soros uniós elnökség által előkészített dokumentum kapcsán megjegyezte, nagy várakozással tekintenek a szlovák elnökség javaslatára, hogy kvótarendszer helyett milyen olyan megoldást lehet találni, amely az európai emberek biztonságát szolgálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.