Média

Így értékelik a pártok a Népszabadság felfüggesztését

A Mediaworks szombattól minden előzetes figyelmeztetés nélkül felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását, és munkatársakat felmentette a munkavégzés alól.

2016.10.08 16:57MTI

A Fidesz nem politikai, hanem ésszerű gazdasági döntésnek tekinti a Népszabadság kiadásának felfüggesztését, mivel a kiadó tájékoztatása szerint a lap 5 milliárd forintos veszteséget termelt. A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, “az lenne a sajtószabadság megsértése, ha beleszólnánk egy médiatulajdonos döntéseibe”. Az MSZP-nek ezt nyilván nehéz elfogadnia, hiszen a lap korábban a párt tulajdona volt, azonban érdekeltségüket 2015-ben eladták – tették hozzá.

A kormány is kizárólag gazdasági döntésként tekint a Mediaworks lépésére. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős az MTI-nek elmondta,semmiképpen sem szeretnék a sajtószabadságot megsérteni még azzal, hogy beleszólnánk egy kiadó döntésébe.

A DK nemzetközi fórumokhoz fordul a Népszabadság felfüggesztése miatt

Gréczy Zsolt, a Demokrata Koalíció szóvivője szerint a Népszabadság megölése a magyar demokrácia, a magyar sajtószabadság elleni legaljasabb támadás A párt úgy véli a legnagyobb politikai napilap, a demokratikus Magyarország egyik legfontosabb képviselőjének elhallgattatása az Orbán-kormány egyik legaljasabb gaztette.

Mint mondta, támogatják a lap szerkesztőségét küzdelmében, szolidárisak a szerkesztőség munkatársaival, olvasóival, a demokratikus Magyarországgal és készek a lapért folytatott küzdelemben bármilyen módon részt venni.

LMP: a Fidesznek kell bizonyítania, hogy nincs köze a Népszabadság bezárásához

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint elfogadhatatlan, ami történt, kulturált országokban és demokráciákban “nem szoktak így bánni lapokkal és olvasókkal, állampolgárokkal”. Mint mondta, joggal merül fel a Fidesz szerepe a lap bezárásában, ugyanis korábban már szó volt arról, hogy a Fidesz érdekkörébe vonják a napilapot.

Az LMP társelnöke megjegyezte: nyilvánvaló, hogy nem csődről van szó, mert ugyan a napilapoknál megszokott, hogy veszteségesek, de az online kiadást meg szokták tartani.

MSZP: a sajtó gyásznapja a Népszabadság kiadásának felfüggesztése

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke, országgyűlési képviselője közölte, a rendszerváltás óta egyetlen médiummal sem fordult elő, hogy az újságírók reggeltől nem érték el elektronikus levelezésüket, nem tudtak bemenni munkahelyükre.

Kiemelte, a Népszabadság az elmúlt 25 évben az ellenzéki újságírás egyik legmeghatározóbb orgánuma volt és szombaton “gyakorlatilag lekapcsolták”, amire nem lehet indok a veszteségesség.

Jobbik: Orbán parancsa

A párt MTI-hetz eljuttatott közleménye szerint a napilap bedöntését nem a piaci logika diktálta, hanem Orbán Viktor parancsa és gazdasági holdudvarának aknamunkája.

A Jobbik úgy véli a Fidesz egyetlen célja, hogy vagy saját uralma alá hajtsa a hazai sajtóorgánumok száz százalékát, vagy ellehetetlenítse azokat. Ez az eset egyben figyelmeztetés is az összes ellenzéki és független sajtótermék számára, hogy bárki bármikor ugyanígy járhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.