Rádiók

Átfogó hallgatottsági mérést készít elő az NMHH

A magyarországi rádióadók hallgatottságának mérésére pályázati eljárást kezdeményeznek, és a komplex mérési eljárás előkészítéseként összeállított szakértői anyag véleményezésére kérik fel a piaci szereplőket és az érintetteket.

2016.07.06 14:24MTI

Átfogó és a rádiók számára szabadon hozzáférhető hallgatottságmérést készít elő a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) - közölte az NMHH szerdán az MTI-vel.

Mint írták, a magyarországi rádióadók hallgatottságának mérésére pályázati eljárást kezdeményeznek, és a komplex mérési eljárás előkészítéseként összeállított szakértői anyag véleményezésére kérik fel a piaci szereplőket és az érintetteket. Az anyagról jövő csütörtökön rendeznek szakmai konzultációt.

A közlemény szerint a javaslatban az áll: az alapadatokhoz bárki szabadon hozzáférhet az NMHH honlapján, a szolgáltatók piaci érdekeire tekintettel azonban a különféle célcsoportok vagy idősávok szerinti lekérdezés csak a regisztrált felhasználóknak lesz lehetséges.

Közölték: a konzultáció eredményeként kialakult módszertan alapján a hatóság nyilvános pályázaton választja ki a mérést végző kutatócéget. Az NMHH reményei szerint az első felmérés még ebben az évben megtörténhet.

A rádiós közönségarány-mérés egyrészt a hatósági munkához szükséges információs igények kiszolgálását teszi lehetővé, másrészt a hallgatottsági adatokhoz ingyenes hozzáférést biztosít majd a rádiós piac szereplőinek is - tették hozzá.

Kitértek arra, hogy az így nyert adatok lényegesek a rádiók műsortervi döntéseinél, tervezésénél és a reklámpiaci bevételek elosztásánál is, valamint alapjául szolgálnak a médiapiaci folyamatok pontos megfigyelésének, illetve elengedhetetlenek a jelentős befolyásoló erővel rendelkező rádiós médiaszolgáltatók évenkénti meghatározásához.

A szolgáltatás bevezetése élénkítően hathat a szektorra, átláthatóbbá teszi a piacot - áll a közleményben, amelyben kiemelték, hogy a közönségmérés adatfelvételi módszertanának kialakításakor az összes érdekelt fél szempontjait szeretné megismerni a hatóság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.