Bérek

Orvosi kamara: van még feladat az egészségügyben

Sikerült kihozni az elérhető maximumot az egészségügyi bérfejlesztésből, de van még feladat, folytatás szükséges.

2016.06.23 08:56MTI

Éger István erről az M1 aktuális csatornán és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt.

A köztévén a tárgyalásról azt mondta, "kemény meccs volt, de jó eredménnyel végződött".

Arra a kérdésre, hogy a béremeléssel haza lehet-e csábítani a külföldre költözött magyar orvosokat azt válaszolta, "sokkal kevesebb pénz kell az orvosok itthon tartásához, mint a hazahívásához", ezért ő óvna a túlzott optimizmustól.

Mindenestre megindult egy folyamat, és ha ez így folytatódik, akkor további jelentős lépések tehetők - emelte ki.

A jelenlegi béremelés "elsősorban az alkalmazott és különösen a közalkalmazott orvosokra vonatkozik, tehát azokra, akikre egyébként a közalkalmazotti törvény egészségügyi bértáblája vonatkozik" - ismertette.

Éger István a rádióban is hangsúlyozta, a megállapodás "komoly mérföldkő" az egészségügy fejlesztésének folyamatában, "egy kemény tárgyalássorozat végén méltó eredmény született", de folytatás szükséges, ebben mindenki egyetért.

Megjegyezte, a gazdasági és a műszaki személyzet bére nagy lemaradásban van, ők már régóta nem kaptak béremelést, a továbbiakban értük is küzdenek majd.

A kamara elnöke mindkét médiumban megemlítette, hogy tárgyalnak egy komplex ágazati kollektív szerződésről, amely a munkáltató típusától függetlenül mindenkire vonatkozna. Ennek egy fejezete a bérek, illetve a munkaidő kérdése - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.