Országgyűlés

1956 - Egyfokúvá válhat a semmisség igazolása

Egyfokúvá válhat az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni leszámolással összefüggő ítéletek semmisségének megállapítása és szélesedhet az eljárás kezdeményezésének lehetősége egy fideszes javaslat szerint.

2016.05.31 16:53MTI

Gulyás Gergely és Kósa Lajos kedden nyújtotta be az erre vonatkozó törvénymódosítást az Országgyűlésnek.

A parlament 2000-ben nyilvánította semmissé a leszámolást kiszolgáló jogszabályok alkalmazásával meghozott ítéleteket, azok igazolását a jogosultaknak kellett kérelmezniük. Az igazolások száma meg sem közelítette a törvény által semmissé nyilvánított ítéleteket - derül ki az indítványból, amely szerint a szabadságharc hőseinek emléke, a jogtalanul meghurcoltak jó hírnevének és hozzátartozóik kegyeleti jogának védelme egyaránt megköveteli a fenti aránytalanság megszüntetését.

"A jogállam így szabadulhat meg a politikai bosszúállást végrehajtó ítéletek terhes örökségétől" - fogalmazott a két fideszes képviselő.

A hatályos szabályozás szerint az ítéletek semmiségéről szóló igazolás az elsőfokú bíróság hatáskörébe tartozik, így fellebbezni lehet ellene. A javaslat az eljárást a Kúriához helyezné át, azzal az indokkal, hogy ez hatékonyabb, gyorsabb elbírálást tesz lehetővé.

Az indítvány szélesebb körben határozza meg az eljárás kezdeményezésének lehetőségét, így például a semmisség igazolását a terhelt hozzátartozója a terhelt életében is indítványozhatja.

A politikusok az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megünneplésével és a megtorlást elszenvedettek iránti kiengesztelés céljával indokolták javaslatukat, amely június 16-án lépne hatályba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.