Nyáron nem sülünk meg a villamosokon

Júniusra az összes Combinóban lesz légkondicionáló

Február és június között mind a 40 Combino villamosát légkondicionáló berendezéssel szereli fel a Budapesti Közlekedési Zrt. - erősítette meg az Inforádió értesülését az MTI-nek a közlekedési vállalat szóvivője kedden.

2008.01.15 12:30MTI

Minden Combinóba három klímaberendezést szerel be a villamosokat gyártó Siemens; ezek a német cég jelenleg legkorszerűbb légkondicionálói - mondta el Kiricsi Karola. Hozzátette: az eredeti, összesen 1,8-1,9 milliárd forintos árat sikerült 1,6 milliárd forintra lealkudni.

A BKV ezzel párhuzamosan minden villamos nyolc nyitható ablakának felületét kétszeresére növeli, 30 jármű átalakítása már befejeződött. Kiricsi Karola leszögezte: a két megoldást nem egyszerre alkalmazzák majd, a légkondicionáló berendezések működése esetén az ablakok nem lesznek nyithatóak.

A közlekedési vállalat tavaly nyáron három hűtési megoldást tesztelt: a három próbavillamos egyikén a nyitható ablakfelületeket növelték meg, egy másikba klímaberendezést szereltek, a harmadik Combinóban pedig az eredetileg beszerelt légcserélő berendezés teljesítményét növelték meg.

A szakértők véleménye, és a BKV honlapján meghirdetett internetes szavazás eredménye alapján a közlekedési cég úgy döntött, hogy a nyitható ablakok felületének növelését kombinálja egy, az utastér közepén elhelyezett klímaberendezéssel. Ez a megoldás 600-700 millió forintba került volna.

Az MTI értesülése szerint a BKV végül a főváros vezetésének kezdeményezésére döntött úgy, hogy járművenként nem egy, hanem három klímával hűtik le a villamosokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.