Honvédelem

Öt nap a pokolban - itt húzódik az emberi teljesítőképesség határa

Európában is egyedülállónak számít a magyar katonai kiválasztó program. Az Elite Challenge öt napját a "pokol 120 órájának" is hívják, nem véletlenül.

2016.05.01 14:00ma.hu
Résztvevők az Elite Challenge elnevezésű kiválasztó programon Orfűn. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Extrém módon igénybe veszi a fizikai és a mentális erőt, így az elmúlt 5 év során csak körülbelül 60-an tudták végigcsinálni. Ennek ellenére egyre nagyobb iránta az érdeklődés, az idén első alkalommal hölgyek is részt vehetnek a megmérettetésen - írja a hirado.hu.

Résztvevők a hideg vízhez szoktatják magukat az Elite Challenge elnevezésű kiválasztó programon Orfűn

Az Elite Challenge egy katonai jellegű program. A különleges erők kiválasztásának egy rövidített, ötnapos változata, hírhedt nevén a „pokol 120 órája”. A jelölteknek hatalmas kihívásokkal kell szembenézniük, percről percre, óráról órára, napról napra meg kell küzdeniük az elemekkel, és le kell győzniük saját magukat.

Középkorúak előnyben


A jelentkezők belekóstolhatnak abba, hogy milyen felvételit is kellene teljesíteniük akkor, ha a különleges erőkhöz szeretnének jelentkezni. Ez a kihívás kizárólag 18 éven felülieknek szól - mondta a Kossuth Rádió Közelről című műsorában Koltai Arnold alezredes, a magyarországi rohamlövész-kiképzés és annak civil változata, az Elite Challenge alapítója.

A legidősebb induló 54 éves volt, aki a harmadik napig bírta. Koltai Arnold szerint, bár negyven fölött is volt már sikeres próbálkozó, a fizikai kihívások miatt idősebb korban nehezebb végigcsinálni a képzést.

Kevesen bírják ki 

A sikerhez elengedhetetlen a felkészültség, a fizikai állóképesség és főként a mentális stabilitás, hisz csak így lehet elviselni a teljesítőképesség határát feszegető extremitásokat.

Változó, hogy hányan bírják teljesíteni a kiképzést. A lemorzsolódási arány 50 és 84 százalék között van, így az elmúlt 5 évben csak körülbelül 60 ember végezte el a programot.

Lenullázzák őket lelkileg 

A jelölteket folyamatos fizikai és mentális stressz alatt tartják különböző módszerekkel. Alkalmaznak alvásmegvonást, visszaélnek az idővel, 3-5 perc alatt kell elfogyasztani a forró ételeket, van olyan, amikor úgy töltenek órákat vízben, mocsárban és sárban, hogy még megszáradni sincs lehetőségük.Ezek lelkileg és a komfortérzetet tekintve teljesen kibillentik a próbálkozókat. Aki nem bírja, bármikor feladhatja - magyarázta az alezredes.

Facebook Elite Challenge

A harangszóig kell küzdeni 

Koltai Arnold úgy vélte, nem szabad félni a kudarctól, hisz az csak egy jelzés arra, hogy valamit jobban is lehet csinálni. Ha bekövetkezik, túl kell lépni rajta. Minden határ átléphető, de észnél kell lenni, hisz a mértékét szabályozni kell, nehogy túlságosan nagy legyen a falat. A legnagyobb félelem mindig az, nehogy megsérüljön valaki - fejtette ki.

Szerinte a nehéz helyzetekben csak a fegyelem, az önbizalom, a hit és az segíthet, hogy a jelölt tudja, maximálisan felkészült. A végén aztán megkongatják a harangot, ami egy lélekharang is egyben. A program nagyon jó önismereti tréning. Aki végigcsinálja, olyan élményekre tehet szert, amit életében nem felejt el - állapította meg.

Készülhetnek a nők is 

Egy hatvanórás, két és fél napos programra hamarosan nők is jelentkezhetnek majd. A hölgyek sok mindenre képesek, nagyon erősek tudnak lenni, sok tekintetben a férfiaknál is erősebbek, de a kihívás speciálisan az ő fizikai és mentális felkészültségükre lesz szabva, mérsékeltebb fizikai terheléssel és átgondoltabb csoportos követelménnyel, mint a férfiaknál - húzta alá a program alapítója.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.