Attack

Többlépcsős támadás érte a kormányzati informatikai hálózatot áprilisban

Az incidensről készült jelentés szerint a kormányzati rendszerekben nem keletkezett kár.

2016.04.29 11:26ma.hu

Szervezett, többlépcsős támadás érte a kormányzati informatikai hálózatokat április elején, állapította meg a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. Az incidensről készült jelentés szerint a kormányzati rendszerekben nem keletkezett kár.

Az M1 Híradójában elhangzott: gyakran kérnek fel úgynevezett etikus hackert nagyvállalatok informatikai rendszereik biztonságát tesztelni. Azért fizetik meg őket, hogy megtalálják a gyenge pontokat, és javaslatokat tegyenek a hálózat biztonságának javítására.

Tapasztalataik szerint a rendszerek sebezhetőségét a támadók előbb-utóbb kihasználják. Magyarországon már több mint százezer, közvetlen internetkapcsolattal rendelkező számítógép lehet, amit a felhasználó tudta nélkül hackerek irányítanak.
 
Elosztott támadást tud indítani az adott számítógép anélkül, hogy a felhasználója erről értesülne – mondta az M1 Híradójának Antal Lajos, a Deloitte Zrt. üzletágvezetője.

Botnetet, magyarul fertőzött számítógépek hálózatát használták a hackerek április elején a magyarországi kormányzati informatikai rendszereket ért támadásnál is.

Az akcióban a világ legkülönbözőbb pontjain lévő gépek tízezreit vetették be - a tulajdonosaik tudta nélkül. Az incidensről készült jelentésében a Nemzeti Kibervédelmi Intézet megállapította, hogy a kormányzati informatikai rendszereket szervezett, többlépcsős támadás érte.

Két típusú túlterheléses támadást alkalmaztak a támadók – magyarázta Bencsik Balázs, az intézet igazgatója. A két támadás egymásra épülve következett be: az első támadás eliminálását követően a támadók arra ráépülve, egy másik támadástípust indítottak el.

Az incidensről készült jelentés szerint a kormányzati rendszerekben nem keletkezett kár, a 13 órán át tartó támadás alatt majdnem végig sikerült fenntartani az érintett oldalak elérhetőségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.