Osztás

Nekiesetek a jegybank alapítványainak

Az Alkotmánybíróság felszólítására az MNB mind a hat pártalapítványa nyilvánossá tette azokat az 5 millió forint feletti egyszeri, vagy támogatási szerződéseket, amelyeket 2016 március 31-ig kötött - rengeteg-rengeteg forintot dobtak szét.

2016.04.23 18:15MTI, ma.hu

Szombaton több ellenzéki párt is bírálta a jegybank alapítványait. Az Együtt - a Korszakváltók Pártja bejelentette, hogy hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz a VS.hu kiadójának félmilliárdos jegybanki alapítványi támogatása miatt, és ezzel a címmel szervezett sajtótájékoztatót a DK is. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője pedig sajtótájékoztatóján az alapítványok megszüntetését indítványozta, amelyek véleménye szerint csak arra szolgáltak, hogy rajtuk keresztül eltűntessék azt a 263 milliárd forintot, amelyet a devizahitelesek és a forintosítás mentén "bezsebelt" az MNB.

Az Együtt hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a Pallas Athéné alapítványok pályázatai miatt

Hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz az Együtt - a Korszakváltók Pártja a VS.hu kiadójának félmilliárdos jegybanki alapítványi támogatása miatt - közölte a párt az MTI-vel szombaton.

Azt írták, a VS.hu-t és az Origót is kiadó New Wave Kft. a jegybank által létrehozott Pallas Athéné alapítványoktól 501 millió forint támogatást kapott, a cég mögött Szemerey Tamás áll, aki Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére. Ezért az Együtt felszólítja Szemerey Tamást, hogy fizesse vissza a Pallas Athéné alapítványoktól kapott 501 milliós támogatást.

Az Együtt szerint egyértelmű, hogy a Fidesz adóforintokból építi és finanszírozza saját sajtóbirodalmát, és felháborító, hogy ezt úgy teszik, hogy közben saját rokonaikat és családtagjaikat is jól megfizetik.

A Pallas Athéné alapítványok pénteken közleményben jelentették be, hogy - tiszteletben tartva az Alkotmánybíróság döntését - teljesítették az Információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény által előírt közzétételi kötelezettséget és pénteken valamennyi szerződésük adatait nyilvánossá tették.

A VS.hu ugyancsak pénteken szerkesztőségi állásfoglalást tett közzé, amelyben jelezték, hogy A VS.hu-t kiadó New Wave Production Kft. tavaly Magyarország 2015 munkacímen egy kiterjedt, multimédiás és dokumentumfilmes elemeket tartalmazó programot valósított meg.

"A hazai médiában egyedülálló közszolgálati tartalmak előállítása olyan mértékű ráfordítást igényelt, amelyet pusztán hirdetési bevételeinkből nem tudtunk volna finanszírozni, ezért pályázati úton folyamodtunk forrásokhoz" - írták. Hozzátették, hogy a New Wave Production a Magyarország 2015 programhoz a Pallas Athéné Alapítványokhoz benyújtott pályázatokon nyert el támogatást, ahogyan idei multimédiás projektjeik egy részét is két Pallas Athéné Alapítvány támogatja.

DK: az MNB alapítványai fizessék vissza törvénytelen költéseiket

A Demokratikus Koalíció (DK) hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak költekezései miatt, továbbá felszólítja az érintett szervezeteket, hogy fizessék vissza a jogtalanul felhasznált pénzeket.

Varju László, az ellenzéki párt alelnöke, független országgyűlési képviselő szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek elmondta, immáron nem csak sejtés, hanem tényekkel igazolt bizonyíték, hogy a jegybank alapítványai milliárdokat költöttek feleslegesen.

A DK tiltakozik a "rokonok, haverok finanszírozása ellen" és követeli valamennyi kifizetett támogatás visszafizetését - hangsúlyozta a politikus, aki a legfőbb ügyészt is felszólította, ne halogassa az ügy vizsgálatát, és haladéktalanul állítsa bíróság elé azokat, akik "ellopták a szóban forgó 250 milliárd forintot".

Pallas Athéné alapítványok: nem tűnt el pénz, nőtt a vagyon

Visszautasította a vagyon elherdálásáról szóló vádakat a jegybank Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa (PADA), amely szombati közleményében azt írta, nem tűnt el alapítványi pénz, sőt a Pallas Athéné alapítványok növelték vagyonukat.

A PADA az MTI-nek szombaton elküldött közleményében felidézte, hogy az MNB alapítványai - tiszteletben tartva az Alkotmánybíróság és a Kúria döntését - teljesítették az Infotörvény által előírt közzétételi kötelezettségeiket. Ennek nyomán nyilvános és az alapítványok honlapjain elérhető többek között vagyonelemeik összetétele, aktuális vagyoni helyzetük és valamennyi megkötött szerződésük.

Az alapítványok vagyona alapításuk óta 830 millió forinttal nőtt, "nem valósak tehát azok a sajtóinformációk, amelyek az alapítványi vagyon szétszórásáról, elherdálásáról szólnak" - jegyezték meg.

Az alapítványok - a formából adódó szabályozás miatt is - kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont: azt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során. Valamennyi alapítványi szerződés megkötése jogszerűen történt meg - szögezték le a közleményben.

A Pallas Athéné alapítványoknak juttatott 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a 2016. március 31-i állapot szerinti vagyon értéke 267,23 milliárd forintot tesz ki, a hat alapítvány együttesen 197,3 milliárd forintot magyar állampapírban, 7,76 milliárd forintot bankbetétben, 24,47 milliárd forintot ingatlanban tart, míg 37,7 milliárd forintot cégrészesedésbe fektetett be - ismertették.

Alapításuk óta a Pallas Athéné alapítványok jelentős ingatlanvagyonra tettek szert, az ingatlanokban folyó felújítási munkák célja a nemzeti célokat szolgáló értékteremtés és a közösségi vagyon gyarapítása - fogalmaztak.

Az alapítványok pályázati felhívásai mindig nyilvánosak voltak, jelenleg is olvashatóak az alapítványok honlapjain, a pályázatokra vonatkozó jelentkezések folyamatosak - áll a közleményben.

New Wave Production Kft: a "Magyarország 2015" programra kaptak támogatást

A vs.hu hírportál kiadója, a New Wave Production Kft. szerint a Pallas Athéné alapítványoktól elnyert pályázati támogatásokat a "Magyarország 2015" program megvalósítására kapta.

A kiadó ezt arra reagálva közölte szombaton az MTI-vel, hogy az Együtt tudatta: hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz az Együtt - a Korszakváltók Pártja a VS.hu kiadójának félmilliárdos jegybanki alapítványi támogatása miatt.

A New Wave Production Kft tájékoztatása szerint a "Magyarország 2015" program célja az volt, hogy a médiában elhanyagolt, vagy a társadalmi, gazdasági jelentőségükhöz képest alulreprezentált témákra igényes feldolgozásban, a mai kor médiafogyasztási igényeinek megfelelő formában hívják fel a közvélemény figyelmét.

A feldolgozás során a hagyományos újságírói eszközökön túl szakemberekkel együttműködésben végzett saját kutatásokat is felhasználtak forrásként, a létrejött cikkek, videók, dokumentumfilmek, multimédiás anyagok egyebek közt az elvándorlás, az országon belüli és az oktatási mobilitás, a határon túli oktatás, a környezetbarát energia, a pénzügyi edukáció témájával foglalkoztak.

Köztölték továbbá, hogy pályázatok útján történő forrásbevonásra azért volt szükség, mert az ilyen minőségű és mennyiségű közszolgálati tartalmak finanszírozása pusztán reklámbevételekből nem lehetséges. A támogatási szerződéseket törvényes előírások betartásával kötötték, az azokban vállalt kötelezettségeket maradéktalanul teljesítették, az elkészült anyagok a VS.hu hírportálon elolvashatók, megtekinthetők - olvasható a közleményben.

A Pallas Athéné alapítványok pénteken közleményben jelentették be, hogy - tiszteletben tartva az Alkotmánybíróság döntését - teljesítették az Információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény által előírt közzétételi kötelezettséget és pénteken valamennyi szerződésük adatait nyilvánossá tették. Az adatok szerint a kiadó 501 millió forintos támogatást kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.